29 noiembrie 2021 - 22:47

NOU: Salamul de Sibiu a devenit oficial Produs cu Indicaţie Geografică Protejată

salam_sibiuSalamul de Sibiu a intrat pe lista produselor cu atestare europeană, fiind de acum în rândul Produselor cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP).

Potrivit documentaţiei depuse de producătorii salamului, pentru obţinerea atestării europene:

Reputația produsului „Salam de Sibiu” este demonstrată de numeroasele documente care îl menționează și fac referire la acesta.

Trecând printr-o perspectivă istorică cu privire la produsul analizat, un articol din data de 15 iulie 2009, apărut într-un supliment la cotidianul Academia Cațavencu, a apreciat că „Salamul de Sibiu a fost și este un blazon culinar”.

Deja de la sfârșitul secolului XIX, se găsesc referiri la producerea și comercializarea „Salamului de Sibiu”, purtând inițial numele de „Salam de iarnă”. Aprecierea manifestată de consumatorii naționali s-a transmis și dincolo de granițele țării, fapt care a permis ca salamul produs la Sinaia, la Mediaș ș.a.m.d. să fie exportat prin vama Sibiu. Prin exporturi repetate prin acest punct, produsul a ajuns să fie cunoscut, pentru acest motiv, ca „salam din vama Sibiu” și, subsecvent, ca „Salam de Sibiu”. Cât de curând, denumirea s-a încetățenit și pe plan intern și o regăsim în reclamele vremii, precum și în meniurile restaurantelor (încă de la 1890 și până astăzi).

Caracteristicile „Salamului de Sibiu” se datorează unor legături foarte strânse cu mediul, acest concept cuprinzând în egală măsură atât factorii climatici (geografici), cât și factorii umani.

Interacțiunea acestor elemente relevă continuitatea dintre producția „Salamului de Sibiu” de la începuturi și până astăzi.

Procesul de industrializare a produsului „Salam de Sibiu” include etape manuale care au păstrat intactă metoda de producție. Aprecierea vizuală și manuală a tocăturii ajunse la dimensiunea „bob de orez”, adăugarea manuală, „în ploaie”, a amestecului de sărare-condimentare, verificarea manuală a fermității batonului pe perioada afumării, maturării și uscării, încărcarea manuală a depozitelor, perierea manuală a fiecărui baton de salam necesită un grad de cunoaștere și de iscusință care, cel mai adesea, se deprinde din generație în generație, de la lucrători care beneficiază de experiență și de intuiție în obținerea gustului caracteristic „Salamului de Sibiu”.

„Salamul de Sibiu” este un blazon cu care producătorii se prezintă constant la târgurile naționale și internaționale, fiind întotdeauna primul produs solicitat spre degustare de către vizitatori, clienți, autorități și presă. (Sursa foto: facebook.com)

  1. Salamul de Sibiu se facea doar din porci Mangalita si in special scroafe.
    Crescatorii de aceasta rasa de porci vor avea unde sa-si valorifice efectivele?

Comments are closed.