20 octombrie 2021 - 21:43

Nou proiect al normelor Codului Fiscal: Firmele de apartament plătesc impozit de locuință dacă nu își deduc utilitățile

taxeProiectul de norme ale Codului fiscal are prevederi noi în privința impozitării clădirilor mixte, utilizate atât ca sedii sociale, cât și ca locuințe, care nu au suprafețe delimitate pentru fiecare scop. Astfel, proprietarii persoane fizice vor plăti impozit ca pentru locuințe dacă declară pe propria răspundere că, deși desfășoară activitate la sediu, nu deduc utilitățile. Totodată, dispare obligația de a completa unele rubrici din declarația care se depune la taxe locale și, implicit, cerința de a aduce anumite documente.
Conform proiectului de norme, obținut de Profit.ro, apare un punct nou, dat în aplicarea articolului care stabilește regulile care se aplică atunci când suprafețele folosite în scop rezidențial și cele folosite în scop nerezidențial nu pot fi evidențiate distinct.
„Pentru calcularea impozitului pe clădirile cu destinație mixtă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, unde este înregistrat un domiciliu fiscal la care se desfășoară activitatea economică, iar cheltuielile cu utilitățile nu sunt înregistrate în sarcina persoanei care desfășoară activitatea economică, impozitul pe clădiri se calculează conform prevederilor art. 457 (care prevede că impozitul se calculează capentru clădiri rezidențiale n.r.). În acest caz, proprietarul va depune declarația prevăzută la art. 495 lit. a) din Codul fiscal (declarația care se depune la direcțiile de taxe locale n.r.), conform modelului aprobat prin Ordin comun al ministrului finanțelor publice și al viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice nr. 4087/2069/2015, în care va completa informațiile de la secțiunea IV și nu va completa informațiile de la Secțiunea V – VII, însoțită de declarația pe proprie răspundere a proprietarului sau a persoanei împuternicite, după caz, prin care se atestă faptul că „nici una din cheltuielile cu utilitățile nu sunt înregistrate în sarcina persoanei care desfășoară activitatea economică”, prevede proiectul.(Sursa: bizbrasov.ro)