NOU! Modificări privind ajutoarele de minimis

Comisia Europeană are în vedere o serie de modificări privind ajutoarele de minimis ce pot fi acordate de statele membre.

„Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, doamna Margrethe Vestager a propus în decursul săptămânii trecute un cadru temporar de criză și tranziție pentru ajutorul de stat. Am dezbătut alături de doamna Comisar, în cadrul Comisiei pentru Dezvoltare Regională, revizuirea regulilor referitoare la ajutoarele de stat și mai concret, regulile de minimis”, a anunțat eurodeputatul Daniel Buda pe rețelele sociale.

Potrivit acestuia, punerea în aplicare a noului cadru va permite statelor membre să subvenționeze mai ușor tehnologiile în domeniul energiei din surse regenerabile și să aplice unele facilități fiscale pentru întreprinderile din sectoarele strategice care riscă să deturneze investițiile către țări terțe din afara Europei.

Pe baza dispozițiilor actuale, statele membre pot acorda ajutoare de de minimis până la 200.000 euro/beneficiar pe o perioadă de 3 ani, fără a notifica Comisia pentru o aprobare, ajutorul de minimis nefiind considerat ajutor de stat. Pe 31 decembrie 2023 aceste reguli expiră.

Revizuirea propusă de Comisia Europeană prevede creșterea pragului de minimis până la 275.000 euro, adaptat la contextul economic actual, cu un registru obligatoriu în care să fie trecuți beneficiarii.

- Publicitate -

„Piața unică este o structură fragilă care se poate fragmenta. Ne aflăm într-un moment foarte important pentru buna funcționare a pieței unice, de asta depinde prosperitatea noastră. Piața unică este o sursă foarte importantă pentru competitivitatea companiilor europene, inclusiv atunci când acestea activează în afara UE”, a menționat în cadrul dezbaterilor Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene.

Potrivit acesteia, ajutoarele de stat fac parte din setul de instrumente care stau la dispoziția statelor membre pentru a face față acestor provocări. Aceste ajutoare de stat se bazează pe un set comun de reguli pentru intervențiile în statele membre, fiind create astfel încât să promoveze convergența între regiunile din Europa.

„La revizuirea privind regulile pentru ajutoarele de stat, încercăm să atingem un echilibru între flexibilitatea noilor reguli care să facă față provocărilor și echitate în ceea ce privește concurența între companii. Legislația fiscală diferă de la un stat la altul, de aceea e important că ajutoarele de stat nu sunt singurele instrumente. Competitivitatea industriei europene se confruntă cu o serie de provocări, iar Legea SUA privind reducerea inflației (IRA) riscă să atragă unele dintre întreprinderile noastre din UE să mute investițiile în SUA”, a mai spus Vestager.

Aceasta a subliniat că, odată cu noul cadru, peste 90% din măsurile de ajutoare de stat pot fi implementate fără a notifica Comisia.

Vestager a menționat că, până în prezent, Comisia a mobilizat fonduri naționale în valoare de 672 de miliarde EUR în temeiul cadrului nostru temporar de criză privind ajutoarele de stat. 53% din ajutorul de stat aprobat a fost notificat de Germania, în timp ce Franța reprezintă aproximativ 24%, iar Italia peste 7%.

Potrivit oficialului European, revizuirea ar simplifica calculul valorii ajutorului de minimis și aprobarea mai rapidă a acestuia.

„Comisia caută modalități de a stimula în continuare planul REPowerEU al UE și de a institui un fond european colectiv pentru a sprijini țările într-un mod echitabil și egal”, a mai spus Margrethe Vestage.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole