O nouă lege foarte importantă pentru fermierii din sectorul horticol a fost adoptată de Parlament. Aceasta presupune implementarea unui ajutor de stat anual, de 100.000 de euro, respectiv 300.000 de euro, pentru persoanele juridice și persoanele fizice înregistrate fiscal, respectiv cooperativele și grupurile de producători.
Proiectul legislativ inițiat de deputatul Emil Dumitru a fost adoptat de Camera Deputaților cu 244 de voturi pentru, două voturi împotrivă și o abținere. Pentru a fi implementată, legea trebuie promulgată de Președintele României și publicată în Monitorul Oficial.
Emil Dumitru a explicat, pentru AGRO TV, ce presupune această schemă de ajutor de stat, dar și când urmează să fie implementată efectiv.
”Este vorba de o schemă de ajutor de stat pe sectorul de legume, fructe și cartofi, e vorba de finanțarea unor operațiuni de transport, ambalare, sortare, etichetare. Pentru persoanele fizice înregistrate fiscal și persoanele juridice, maxim 100.000 de euro/an, iar pentru cooperative și organizații de producători, 300.000 de euro/an, 20% din valoarea producției comercializate.
Practic, trebuie să trecem la o altă etapă în care să ne susținem producția locală, pentru că este foarte important ca produsele de calitate pe care le obțin legumicultorii și horticultorii noștri să poată să pătrundă pe rețeaua de supermarketuri, iar condiția este să fie niște produse calibrate, sortate, etichetate corespunzător. (…) Sunt bani de la bugetul național. Din punctul nostru de vedere, probabil schema va intra în funcțiune în a doua parte a acestui an, după ce vom primi și acordul Comisiei Europene, pentru că este o schemă de ajutor de stat. Este o schemă complementară, nu presupune eliminarea programului tomata”, a precizat Emil Dumitru pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”.
Pentru a putea fi aplicată, legea are nevoie și de normele de aplicare care trebuie să fie stabilite ulterior de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.