Normele europene de comercializare a laptelui

16

Manastireanu

Începând cu data de 1 ianuarie, micii fermieri pot comercializa laptele crud numai în condiţiile respectării normelor europene de igienă, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vlad Mănăstireanu.

Acesta a mai precizat că toţi producătorii de lapte trebuie să posede un buletin de analize pentru germeni în vederea comercializării laptelui crud în piaţă sau în centre de colectare sau unităţi de procesare, germeni care trebuie să fie maximum 100.000 pe mililitru şi celule somatice care trebuie să fie maxim 400.000 pe mililitru.

Documentul amintit se eliberează de laboratoarele sanitar-veterinare, costul total al analizelor fiind de 24 lei + TVA.

Mănăstireanu a mai spus că laptele care depăşeşte cei doi parametri amintiţi poate fi folosit pentru producţia de brânzeturi cu o perioada de măturare mai mare de 6 luni si că cei care nu vor avea posibilitate să îşi vândă laptele direct, se vor putea asocia, beneficiind, în aceste condiţii, de un sprijin din partea Ministerului Agriculturii de până la 5.000 de euro în vederea achiziţionării tancurilor de răcire. (Sursa: antenasatelor.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise