Norica Nicolai: România are alocate prin PAC 11 miliarde de euro pentru subvenții și 8 miliarde pentru dezvoltare durabilă

nicolaissEurodeputatul Norica Nicolai a discutat, în cadrul unei întâlniri,  cu fermierii din Constanța despre prevederile noii Politici Agricole Comune.

“Agricultura României rămâne una de subzistență, piața forței de muncă din acest sector fiind marcată de o pondere mare a fermierilor vârstnici, o excesivă dependență de activitățile agricole ale populației din mediul rural, precum și de un declin accentuat al veniturilor reale ale consumatorilor, iar soluția pentru ieșirea din această criză sunt fondurile europene prevăzute prin PAC”, a explicat eurodeputata  Nicolai.

Potrivit prevederilor noii Politici Agricole Comune, în ciclul financiar 2014-2020, fermierii români vor primi mai mulți bani pentru plățile directe la hectar și vor exista fonduri pentru sprijinirea tinerilor fermieri și pentru agricultura ecologică.

“Gradul de absorbție a fondurilor prevăzute prin PAC depinde în primul rând de cunoașterea prevederilor acestei reforme. În acest moment, România are alocate prin PAC 11 miliarde de euro pentru subvenții și 8 miliarde pentru dezvoltare durabilă și nu văd nici o strategie din partea Guvernului pentru a sprijini agricultorii români să acceseze cât mai eficient aceste fonduri. Pe de altă parte, este deplorabilă atitudinea candidaților de la celelalte partide care au transformat campania electorală într-un război al atacurilor la persoană, în loc să folosească acest prilej pentru a promova politicile europene și avantajele cunoașterii lor de către români”, a mai spus europarlamentarul.

Agricultorii români au invocat piedicile birocratice din România la depunerea proiectelor și au dat o serie de exemple despre apariția de noi reguli înainte de rambursarea banilor pentru proiectele în derulare. Ei au solicitat, de asemenea, ca Guvernul și Parlamentul României să definitiveze de urgență planul cadastral al țării, întrucât sunt dificultăți în zonele rurale ce împiedică depunerea de proiecte.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult