Noi rezultate ale controalelor pentru verificarea laptelui

vacilapte2Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a dat publicității noi rezultate ale controalelor din ultima perioadă prin care  s-a vizat stabilirea conţinutului de aflatoxina M1 în laptele crud şi în cel pasteurizat a continuat şi va fi finalizată săptămâna viitoare.

Potrivit comunicatului de presă, raportarea parţială, pentru perioada 7 – 14 martie, arată că prin programul de autocontrol al unităţilor şi acţiunea inspectorilor sanitari veterinari s-au prelevat 1.284 de probe de lapte din fermele de vaci de lapte, centrele de colectare a laptelui, unităţi de procesare, automate pentru vânzarea directă a laptelui crud.
Laboratoarele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor de stat, acreditate pentru determinarea aflatoxinei M1 din lapte, au analizat în această perioadă un număr de 1.062 de probe.
Astăzi, datele arată că, de la demararea acţiunii au fost depistate 7 unităţi, cu rezultate neconforme şi anume: 3 ferme, 2 unităţi de procesare şi 2 unităţi de colectare.
Unităţile colectare şi procesare prelucrează cantităţi mici de lapte, între 2 şi 7 tone, iar distribuţia se face pe o zonă mică, limitată.

Laptele contaminat este sechestrat în tancuri, nu a intrat la procesare şi urmează a fi distrus.

La două dintre fermele la care au fost constatate limite depăşite ale aflatoxinei M1 în lapte, situaţia a fost remediată.
Ca urmare a măsurilor dispuse de ANSVSA, de scoatere din alimentaţia bovinelor a furajelor contaminate şi administrarea unei raţii bazate pe materii prime care nu sunt contaminate, rezultatele de astăzi ale buletinelor de analiză, eliberate de către Institutul Naţional de Referinţă arătă că laptele este bun pentru consum.
În consecinţă, restricţia va fi ridicată, iar laptele poate fi trimis către comercializare sau procesare.
Producţia de lapte a fermelor respective va fi în continuare monitorizată de inspectorii ANSVSA..
Cantitatea de lapte neconform depistat, sechestrat şi care va fi distrus reprezintă un procent de sub 0,2% din producţia zilnică de lapte a României.

Laptele şi produsele din lapte, care se comercializează în unităţile şi spaţiile autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor din ţara noastră, nu constituie un pericol pentru sănătatea publică pentru că au asigurată trasabilitatea şi sunt în permanenţă monitorizate de personal de specialitate.

În perioada următoare, fermele şi unităţile de procesare a laptelui vor continua aplicarea programelor de autocontrol, iar ANSVSA va continua acţiunile de prelevare şi analizare a probelor din lapte. Se urmăreşte finalizarea acestei acţiuni după jumătatea săptămânii viitoare, când se vor centraliza toate datele, iar publicul va fi informat despre rezultatele acţiunii.

 

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult