Noi linii de finanțare pentru instalațiile fotovoltaice! Începe depunerea proiectelor

Ministerul Energiei deschide mâine, 25 aprilie 2024, sesiunea de depunere a proiectelor pentru cele două scheme pentru instalarea surselor regenerabile de energie, din cadrul Fondului pentru Modernizare din PNRR. Una dintre liniile de finanțare vizează capacitățile de producție și vânzare a energiei regenerabile, în timp ce cealaltă sesiune va fi dedicată producției de energie regenerabilă pentru autoconsum.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, consultantul Neluțu Dogaru a explicat cele mai importante aspecte pe care trebuie să le aibă în vedere cei care doresc să depună proiecte pentru această finanțare.

”Vizavi de noul program ce urmează să se deschidă pe 25 aprilie, va fi deschis până pe data de 23 iulie. O chestie foarte importantă la noul ghid este că au împărțit bugetul între instalațiile de până la 5 MW și peste 5 MW. Pe varianta aceasta, au șanse foarte mari cei cu până în 5 MW să prindă buget. Nu îi încurajez să își asume cofinanțări, pentru că oricum vor avea cheltuieli pe partea cu branșamentul. Să meargă pe valoarea instalației posibil de montat.

Ca valoare eligibilă, pentru instalațiile de 5 MW, valoarea per MW este de 360.000 de euro, iar pentru instalațiile de până în 5 MW, valoarea eligibilă este de 450.000 de euro/MW. Dacă investighează bine piața, este posibil să găsească instalatori care să furnizeze o instalație cu 450.000 – 490.000 de euro/MW.

Pentru a depune proiect au nevoie de certificatul de urbanism, superficie sau drept de folosință în cazul în care nu este solicitantul proprietarul terenului, studiu de fezabilitate, dovadă că s-au inițiat demersurile pentru obținerea avizului tehnic de racordare (ATR) și dovada că s-a depus documentația pentru obținerea punctului de vedere al Agenției pentru Mediu.

Pentru instalațiile sub 400 KW nu este nevoie de studiu de soluție, ca atare partea aceasta cu branșamentul și ATR-ul va costa mult mai puțin. Pentru instalațiile peste 400 KW, mai ales cele care vin instalate în rețeaua de medie tensiune, costă undeva între 10.000-20.000 de euro toată partea aceasta de documentație tehnică pentru obținerea ATR”, a precizat Neluțu Dogaru pentru AGRO TV.

- Publicitate -

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

3 COMENTARII

  1. Buna ziua,mă interesează panouri cu instalație de 5 kw,ferma este situată în câmp și nu avem nici o forma de iluminat,aștept răspuns , mulțumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole