Noi contre în coaliția de guvernare, pe seama agriculturii! ”Abordarea ministrului Ghinea, o dezamăgire”

Includerea sau nu a agriculturii în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) provoacă noi disensiuni în coaliția de guvernare! După ce în urmă cu câteva luni, oficialii promiteau investiții de peste 6 miliarde de euro în infrastructura de gestionare a apei, incluzând sistemele de irigații, se pare că acest proiect a fost eliminat din program, iar agricultura pare să fie cu totul abandonată din planurile de viitor.

În coaliția de guvernare, vina pentru această stare de fapt este aruncată dintr-o parte în alta. În timp ce unele voci spun că proiectele elaborate de oficialii de la Ministerul Agriculturii nu au fost fundamentate corespunzător, liberalii aruncă vina în curtea ministrului investițiilor, Cristian Ghinea, despre care spun că nu a știut să-și susțină poziția în fața Comisiei Europene.

În cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, vicepreședintele PNL, Daniel Constantin, a vorbit despre PNRR, spunând că atitudinea ministrului Cristian Ghinea față de agricultură este dezamăgitoare. 

”Din păcate, și o spun cu mare regret, PNRR-ul nu cuprinde o finanțare așa cum ar trebui să se întâmple pentru zona de agricultură. L-am ascultat pe domnul ministru Ghinea spunând prioritățile pe care le are România. E primul plan în care eu văd că în primele patru-cinci priorități nu se află agricultura. (…) Să nu uităm că jumătate din populația României trăiește în mediul rural, depinde într-o formă sau alta de agricultură, să nu mai vorbim de faptul că toți suntem dependenți de hrană și am dori să o avem din producție autohtonă. (…) Sigur, înțeleg foarte bine ce nevoi avem în sănătate, în educație, infrastructură, dar eu nu cred că agricultura ar trebui să lipsească dintr-o strategie de dezvoltare, mai ales că vorbim de reziliență și relansare economică. (…) E un sector care nu poate fi neglijat și de asta vă spun, abordarea pe care a avut-o ministrul Ghinea a fost și este o dezamăgire. N-am văzut dacă a mai rămas ceva pe zona de agricultură, dar dacă nu cuprinde anumite sume care să ajute sectorul și economia românească, pentru mine este o mare dezamăgire”, a precizat Daniel Constantin pentru AGRO TV.

Liberalul susține că România ar fi trebuit să ia exemplul altor țări, care finanțează proiecte de anvergură prin PNRR, inclusiv proiecte care vizează irigațiile.

”Spania, Portugalia și Germania finanțează irigații din PNRR-urile lor. Să zicem că nu se poate și trebuie să o facem de la bugetul de stat; de ce nu ne ducem în altă zonă, să finanțăm creșterea porcului, depozite? Franța finanțează 1000 de restaurante locale, astfel încât să-l ajute pe producător să se ducă cât mai aproape de consumatori și la o distanță cât mai mică. Multă lume întreabă cum reușește Polonia să fie competitivă și să importăm noi de acolo mere și ouă. Uitați-vă că Polonia pune marea parte a banilor din PNRR în zona de agricultură”, a mai spus Daniel Constantin.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole