25 septembrie 2021 - 04:17

Nivel RECORD la consumul de carne, insa productia interna este in DECLIN

Zootehnia este o ramură importantă a agriculturii cu mare potențial economic pentru România și care asigură siguranța alimentară, dar care este în declin de câțiva ani buni. Potrivit unei analize, ponderea sa în producția agricolă din anul 2018 a înregistrat un nivel minim istoric de 27,7%.

La polul opus, potrivit analiștilor economici, consumul intern de carne a crescut în ultimii ani. Această evoluţie a fost susţinută de majorarea veniturilor populaţiei şi de reducerea cotei TVA la alimente şi servicii de alimentaţie de la 1 iunie 2015. Conform estimărilor, consumul s-a situat peste nivelul potenţial începând cu anul 2016 şi a înregistrat un nivel record de 1,44 milioane tone în 2018, scrie mediafax.ro.

Evoluţia a fost determinată de creşterea semnificativă a consumului de carne pe locuitor (spre nivelul record de 73,8 kilograme în 2018), factor care a contrabalansat tendinţa de scădere a populaţiei (spre nivelul minim din anii 1960). În prezent carnea de porc şi carnea de pasăre contribuie cu aproximativ 90% la consumul intern de carne.

Pe de altă parte, producţia internă de carne s-a consolidat în ultimii ani în apropiere de nivelul de 1,5 milioane tone (greutate în viu), maximul din anul 2007. Producţia de carne de pasăre, care reprezintă peste 40% din total, s-a apropait în 2018 de cel mai ridicat nivel de la începutul anilor 1990 (0,63 milioane tone greutate în viu în 2018).

De asemenea, producţia de carne de ovine şi caprine a consemnat o uşoară ameliorare în ultimii ani. Pe de altă parte, producţia de carne de bovine şi producţia de carne de porcine au înregistrat o tendinţă descendentă în ultimii ani. Creşterea semnificativă a consumului de carne şi consolidarea producţiei interne au determinat intensificarea deficitului balanţei comerciale cu carne, spre un nivel record de peste 700 milioane euro în 2019.

Analiza realizată de Andrei Rădulescu, specialist în analiză macroeconomică, citat de mediafax.ro, apreciază că pe termen mediu investiţiie în zootehnie vor creşte, într-o evoluţie susţinută de potenţialul pieţei interne, perspectiva echilibrării balanţei comerciale, premisele de persistenţă a costurilor reale de finanţare la un nivel redus şi continuarea procesului de convergenţă economică europeană.