Nini Săpunaru: Vom susține un acord politic pe agricultură încheiat sub patronajul Președinției

9

nini_sapunaruPreședintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților, Nini Săpunaru, va susține încheierea unui acord politic pe agricultură, nu doar pe îmbunătățiri funciare și irigații, dar numai sub patronajul Președinției și pentru o perioadă de 15-20 de ani. 

„Vom susține un acord politic pe agricultură încheiat sub patronajul Președinției. Un pact pe agricultură nu înseamnă din punct de vedere al Partidului Național Liberal doar investiții pe îmbunătățiri funciare și irigații, ci o înțelegere referitoare la cine garantează pentru agricultură și cine finanțează agricultura, pentru că ne așteptăm la un boom economic și vine o perioadă de recesiune în față. Agricultura este o zonă în care, în România, nu mai avem voie să stăm și să așteptăm astăzi la doamne-doamne: vine sau nu vine ploaia. Suntem de acord și cred că sub patronajul Președinției s-ar putea gândi un astfel de acord, pentru că oferă o mai mare stabilitate și credibilitate. Ideea este să avem voință politică, să îl ducem pe un proiect de 15-20 de ani și să nu îl mai modificăm. Eu zic că se poate finaliza în acest an”, a explicat Nini Săpunaru, la finalul discuțiilor din Comisia de Agricultură din Camera Deputaților.

Acesta a precizat că este momentul să ne gândim „ce sector din agricultură vrem să îl dezvoltăm și de unde pot fi atrase resursele de finanțare”.

„Va trebui să ne axăm pe ce dezvoltăm din agricultura, începem să dezvoltăm zootehnia, avem bănci care finanțează? Dacă nu avem trebuie să facem noi un fond al statului și să finanțăm agricultura. Observăm că în vremuri bune toată lumea creditează agricultura, dar când vin vremuri grele nu mai creditează nimeni. Trebuie să instituim un mecanism de garantare și să apelăm la fonduri private. Să le oferim investitorilor privați cu garanția statului român și să le spunem: găsiți voi fonduri private la UE și terminați voi Canalul Siret-Bărăgan, decât să ne gândim că vin chinezii că sa ne facă ei Canalul”, a adăugat șeful Comisiei de specialitate din Cameră.

În opinia lui Nini Săpunaru, siguranța alimentară ar trebui să fie un subiect care să fie pus pe masa ședințelor CSAT.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunțat marți la finalul discuțiilor din Comisia de Agricultură din Camera Deputaților că va aloca o sumă de 145 de milioane de euro în bugetul Ministerului Agriculturii pe anul 2016 pentru începerea reabilitării infrastructurii principale de irigații, solicitând însă un acord politic pentru a putea aloca timp de șapte ani consecutivi o sumă similară.

„Am venit azi cu un motiv concret, să propunem Comisiei de agricultură la nivel tehnic și pe urmă partidelor politice să încheiem un acord politic pe următorii șapte ani astfel încât să finanțăm reabilitarea infrastructurii principale din zona de irigații.(…) M-am bucurat că la nivel tehnic, direct sau indirect, toți care au fost prezenți au fost de acord cu această inițiativă și există speranța că vom ajunge și la un acord politic în perioada următoare. Din anul 2016 pentru infrastructura principală punem separat în bugetul MADR 145 de milioane de euro și m-aș bucura ca acest lucru să continue, pentru că nu poți într-un singur an să reabilitezi toată infrastructura de irigații și atunci avem nevoie de 7 ani consecutivi cu această sumă”, a spus ministrul Agriculturii. (Sursa: AGERPRES)

 

Citește și

Cmentariile sunt închise