Nicolae Sitaru: Prețul grâului a scăzut

23

grauagerVicepreședintele LAPAR, Nicolae Sitaru, a declaratla sediul BNR că prețul grâului s-a diminuat simțitor, însă că acesta este un proces „natural” de dinainte de recoltare. Potrivit spuselor sale, chiar dacă prețul grâului este făcut de piața internațională, fermierii români ar putea forma și ei un preț, singura condiție de a avea succes în această direcții fiind capacitatea financiară care poate să le permită să păstreze grâul și să-l vândă atunci când prețul este competitiv.

„Prețul grâului tocmai a scăzut de un timp. La Bursă, ultimele trei săptămâni (…) este cu 20 de euro mai mic și este un proces natural, pentru că ne apropiem de recoltatul grâului și, de regulă, se întâmplă ca prețul să coboare încet-încet până la prețul grâului din campanie. (…) Prețul grâului este făcut de piața internațională. Noi suntem într-un circuit deschis și, practic, piața românească, (…) contează destul de puțin. Noi exportăm 3-4 milioane de tone de grâu și nu contăm foarte mult.

Fermierii români pot forma mai bine prețul grâului, cu o condiție – să aibă capacitate financiară să poată să-și păstreze grâul și să-l vândă atunci când prețul este competitiv și când este un preț cinstit, pentru că sunt foarte mulți fermieri din România care, neavând capacități de stocare, neavând disponibilități financiare să poată să își permită să stocheze grâul, sunt nevoiți să vândă la recoltat, când, de regulă, prețul este cel mai prost”, a precizat fermierul în deschiderea conferinței de la BNR. (Integral pe recolta.eu)

Citește și

Cmentariile sunt închise