Niciun proiect nu a fost depus pe pomicultură, prin noul PNDR. Vezi ce măsuri vin să deblocheze sistemul!

26

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Potrivit unui document  oficial publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii, până în 11 septembrie nu a fost depus niciun proiect pentru submăsurile 4.1a şi 4.2a, care vizează dezvoltarea sectorului pomicol din România. 

Lipsa de interes pentru fondurile europene alocate pentru viitorul program pomicol a fost explicată de reprezentanţii actorilor din sector prin introducerea de cereri şi clauze exagerate pentru solicitanţi. Totuşi, după întrunirea Comitetului de monitorizare de săptămâna trecută, au fost găsite câteva propuneri, menite să îi atragă pe români spre pomicultură.

Astfel, s-a luat decizia să se renunţe la condiţia ca fiecare solicitant să depună în dosar, acolo unde era cazul, un contract de arendă valabil pentru o perioadă de cel puţin 10 ani şi s-a decis ca documentul să se refere strict la investiţiile în clădiri.

„De asemenea, s-a încercat rezolvarea unor probleme legate de contractele de creditare, aşa că se pare că din septembrie vor apărea proiecte pentru pomicultură, prin noul PNDR”, a declarat Aurel Tănase, preşedintele Prodcom. Acesta a precizat că,în ciuda schimbărilor care ar putea conduce la deblocarea mult dorită pentru pomicultori, există încă multe măsuri contestate de cei din domeniu. „Cei care plantează pomi trebuie să fie tot cei care au mai plantat. Există, de asemenea, o discriminare în defavoarea firmelor mari, care pot accesa cel mult 70% din sumele anunţate, în timp ce micii fermieri pot ajunge, teoretic, la 90%”, a explicat el.

În aceste condiţii, accesarea de fonduri pentru pomicultură prin noul PNDR devine descurajantă, mai ales pentru firmele mari, a concluzionat Tănase.

Citește și
1 Comentariu
  1. Adi spune

    Am plantat in toamna 6,3 ha cu nuc selectionat la sat, lucrez in captala de judet, am contract de arenda pe 50 ani dar din cauza conditiilor aberante ( 24 luni, loc de munca in zona ) si din cauza coeficientului mic pt nuc desi este protejat de lege speciala nu pot sa accesez bani din fonduri gratuite. Daca nu revizuiti conditiile va fi o absortie mai mica ca in PNDR-ul trecut.

Cmentariile sunt închise