13 mai 2021 - 02:13

Nevoit sa-si inchida fabrica de branzeturi, din cauza lipsei fortei de munca

Florin Țubrea este un tânăr medic veterinar din Boldur, județul Timiș. El a început să crească animale în urmă cu 10 ani, ajungând la o producție de 10.000 de litri de lapte pe lună. Întreaga producţie ajunge la Friesland sau la Napolact. Prețul este unul mic, așa cum, din păcate, ne-am obișnuit: 1,30 lei.

Ţubrea a construit un grajd mare și modern de peste 400 de metri pătrați cu toate facilitățile pentru vaci. La început, fiindcă treaba mergea bine, a achiziționat utilaje speciale și și-a făcut o mică fabrică pentru procesarea laptelui. Astfel, timp de cinci ani a produs brânză dulce, cașcaval, iaurt și smântână, pe care le vindea pe piața din Timiș. Produsele aveau mare succes, fiindcă nu erau făcute la scară industrială și își păstrau gustul autentic.

În 2015, însă, tânărul a fost nevoit să renunțe la fabrică, din cauza lipsei forței de muncă. Chiar și acum, în 2020, problema a rămas nerezolvată, lipsa forței de muncă fiind o problemă la nivelul întregii țări.

”Lucrez singur la fermă, dar nu e problemă ca mă descurc. La mine totul e mecanizat. În zona Lugojului, unde locuiesc, nu ai nicio șansă să găsești pe cineva. De fapt am renunțat să mai caut, fiindcă oricum nu găsesc”, a spus fermierul pentru Ziua de Vest.

Preţul la lapte peste mic, 1,30 lei, şi cu vânzarea nu sunt probleme. Vine cisterna la două zile și ia tot. Problema este că achizitorii plătesc în funcție de mărimea fermei. 

Valoarea depinde de cantitatea de lapte pe care le-o livrează crescătorul de vaci. Până la 15.000 de litri pe lună e un preț, adică 1,30 lei, între 15.000 -30.000 de litri se mai adaugă 10 bani la litru, între 30.000 și 50.000 se mai adaugă niște bănuți și tot așa. Avantaje au fermierii care oferă lunar peste 50.000 de litri. Ei pot să și negocieze anumite aspecte.