24 ianuarie 2022 - 09:30

Nemulţumirile fermierilor europeni

 

Fermierii europeni au ieșit în stradă. Crescătorii de bovine sunt supărați din cauza prețului mic de comercializare a laptelui și, spun ei, le este pusă astfel în pericol activitatea din ferma. „Politica Uniunii Europene ne arde banii” este sloganul cel mai dur cu care au ieșit în stradă agricultorii din Germania.

Chiar dacă au primit avansul din subvenţii, în comparaţie cu agricultorii din România, fermierii din nouă ţări din Uniunea Europeană au ieşit în stradă. În Franţa, Italia, Irlanda, Danemarca, Spania, Olanda, Lituania, Elveţia şi Germania au avut loc astăzi manifestaţii puternice, dar care nu au evoluat în  demonstraţii violente, potrivit Consiliului European al Laptelui.

Fiecare ţară şi-a ales un slogan sub care desfăşoară acest protest, potrivit agroinfo.ro. De exemplu, fermierii din Germania au fost cei mai vocali: ei au spus că politica UE le arde banii. Italia – Stop preţurilor incorecte, în timp ce în Lituania, agricultorii au afişat mesajul: A fi sau a nu fi!

Fermierii cer demararea unui program de responsabilizare a pieţei ca un instrument care să acţioneze pentru diminuarea crizei.

Crescătorii de bovine acuză politică UE că le ignoră problemele şi că nu constientizează că sunt mulţi fermieri care luptă cu disperare să supravieţuiască pe piaţă. Fermierii români sunt în aceeaşi situaţie, dar se pare că nicio asociaţie a crescătorilor de bovine nu este afiliată la această organizaţie.

Agricultorii francezi ar putea fi numiţi campioni ai protestelor, au organizat nu mai puţin de 500 de acţiuni, în decurs de aproximativ 2 luni, nemulţumiţi de preţurile la lapte şi carne. Manifestaţiile au fost violente, de la arderea cauciucurilor pe autostrăzi până la paralizarea Parisului cu peste 2.000 de tractoare.

Toate aceste pichetări vin şi în contextul în care în mai puţin de 5 zile se va organiza la Bruxelles, Consiliul de Agricultură, eveniment ce va reuni miniştrii de resort din toate ţările membre ale Uniunii Europene.

 

Redactor: Alexandru Andronache

Comments are closed.