28 octombrie 2021 - 21:24

Muzeul de anatomie al USAMV Iași a fost redeschis

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USAMV) a inaugurat pentru studenți și vizitatori, Muzeul de Anatomie „Profesor dr. Honoris Causa Vasile Coțofan”.

În contextul pandemic, USAMV continuă finalizarea proiectelor de dezvoltare instituțională, iar unul este acela al reactivării Muzeului de Anatomie al Facultății de Medicină Veterinară care a fost inițiat, ca și pregătire cu exponate ale anatomiei animaliere, cu mai bine de șase decenii în urmă, de când a venit în această Facultate înființată în 1960, profesorul Vasile Coțofan.

De-a lungul timpului, adunând o multitudine de piese care au servit ca material didactic școlii de medicină veterinară, a fost creat muzeul revitalizat cu susținerea financiară a administrației USAMV, care s-a gândit să realizeze acest eveniment în memoria domniei sale, născut la 28 februarie 1934.

Exponatele sunt piese conservate, reprezentând aproape toate speciile de animale domestice și unele sălbatice aparținând faunei României, unicate pe plan național și european.

De asemenea, o colecție unică pentru eredopatologie, cu piese formolate sau conservate prin mumifiere a fost restaurată și pusă la dispoziția vizitatorilor”, a precizat prof. univ. Dr. Liviu MIRON, prorector cu cercetarea ştiinţifică şi relaţiile internaţionale din cadrul USAMV IAȘI.

Muzeul este redeschis studenților, elevilor și tuturor persoanelor interesate de lucrările expuse în clădirea USAMV Iași, unde își au sediul Facultățile de Medicină Veterinară și Zootehnie.

Exponatele muzeului au „o valoare fără echivalent pe plan european, care ilustrează într-o manieră unică posibilitățile explicabile ale anatomiei artistice a calului, rumegătoarelor, carnivorelor și păsărilor domestice”- așa după cum însuși Profesorul relatează în scrierile sale.

Redactor: Raluca Diaconiuc