Munca oierilor a dat roade. Vestea cu impact asupra sectorului ovin românesc

Anunțul Institutului Național de Statistică (INS) de vineri, 14 mai 2021, confirmă faptul că munca de peste an a oierilor a dat roade. Concret, conform anunțului statisticienilor, numărul total de oi şi capre şi efectivul matcă (oi, mioare şi capre) s-a majorat cu 1,2%, respectiv cu 0,6%, la 1 decembrie 2020, comparativ cu 1 decembrie 2019.

De altfel, spun statisticienii, în 2020, oierii români au ajuns să dețină un șeptel de peste 12,094 milioane capete ovine și caprine per total, din care peste 9,218 milioane au fost oi, mioare şi capre, cu 43,9% mai mult faţă de anul 2006.

Conform cifrelor INS, la efectivele de ovine şi caprine, oierii români s-au situat pe locul doi în rândul statelor membre, după Spania. În ceea ce priveşte densitatea la 100 ha de teren, ţara noastră s-a aflat pe locul doi din cele 14 ţări prezentate, după Grecia.

Tot INS anunța cu doar patru zile în urmă că, în martie 2021, în ceea ce privește sacrificarea ovinelor şi caprinelor, statisticile indicau o creştere cu 55,9% faţă de martie 2020, greutatea în carcasă fiind cu 30,9% mai mare. Comparativ cu februarie 2021, sacrificările au crescut de 4,4 ori, iar greutatea în carcasă de trei ori.

Greutatea medie în carcasă consemnată în luna martie 2021 a fost de 11 kilograme la ovine/caprine, conform aceleiași surse.

Oierii se confruntă cu situații dificile

În ciuda veștilor bune privind șeptelul, informația privind Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT) pentru ovine și caprine care a scăzut din nou îi demoralizează pe crescători.

Așa-numita „Subvenție mică” se tot diminuează de la un an la altul, iar oierii români încep să se întrebe dacă mai merită efortul de a depune cererile la APIA pentru câțiva lei.

Dacă anul trecut, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a alocat peste 42 milioane de euro pentru plata ANT la ovine și caprine, anul acesta, suma nu atinge nici măcar pragul de 20 milioane de euro.

Practic, pentru anul de cerere 2020, fermierii vor primi în jur de 10 lei/cap de animal.

În data de 19 aprilie a.c., APIA demara autorizarea la plată a ANT aferente campaniei 2020. Pentru specia ovine/caprine, plafonul de 19.475.763 euro este împărțit la un număr de 8.635.471 animale.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole