Monsanto nu a retras toate soiurile de porumb GMO de la aprobare

63

GMO

Deşi în această vară susţinea că va retrage toate cererile de aprobare pentru varietăţi de porumb modificate genetic în Uniunea Europeană, Monsanto nu a procedat aşa – soiul de porumb GMO SmartStax (MON89034 x 1507 x MON88017 x 59122) dezvoltat de companie este în curs de aprobare pentru cultivare pe teritoriul comunităţii. Decizia privind acest soi de porumb este aşteptată în luna octombrie.

SmartStax a fost dezvoltat de Monsanto în colaborare cu compania Dow Agrosciences. Monsanto a prezentat noul produs în anul 2009 – acesta este cultivat începând cu anul 2010. Porumbul SmartStax conţine opt gene străine, este rezistentă la două tipuri de erbicide (glifosat şi glufosinat) şi şase specii de insecte.

Dow şi Monsanto încearcă de cinci ani să determine autorităţile europene să aprobe această specie de porumb – prima cerere pentru aprobarea acestuia fiind depusă în anul 2008.

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a evaluat această specie de porumb în anul 2010 – opinia organizaţiei a fost că aceasta este la fel de sigură că porumbul convenţional din punct de vedere a impactului potenţial asupra sănătăţii animalelor sau oamenilor.

Compania germană Testbiotech a criticat în repetate rânduri opinia ştiinţifică publicată de EFSA. Varietăţile originale de porumb modificat genetic din care s-a dezvoltat SmartStax au fost testate pe oameni timp de 90 de zile, dar aceasta varietate nu a fost testată nici măcar pe animale în Europa, susţine compania, astfel “evaluarea riscurilor efectuată de EFSA este neadecvată pentru a exclude efectele adverse asupra oamenilor, animalelor şi mediului înconjurător”.

Lipsa unor teste pe termen lung efectuate asupra porumbului SmartStax face cultivarea acesteia o procedură controversată, sunt de părere mai mulţi experţi europeni. Aceştia consideră că, deoarece nici un organism modificat genetic nu a conţinut până acum un număr atât de mare de trăsături străine, interacţiunea dintre acestea poate avea efecte neprevăzute.

Frederic Vincent, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru sănătate Tonio Borg, a declarat în august că aprobarea porumbului SmartStax este aşteptată pentru luna septembrie sau octombrie. Vincent considera că orice organism modificat genetic aprobat în UE este sigur, deoarece comunitatea are cele mai stricte reguli de siguranţă din lume.

Monsanto a retras, în această vară, toate celelalte cererile privind aprobarea cultivării şi consumului de porumb modificat genetic. (Sursa: agrobroker.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise