3 decembrie 2021 - 02:27

MOMENT ISTORIC LA STAȚIUNEA DE CERCETĂRI LEGUMICOLE BUZĂU

Plante valoroase din flora spontană a României au fost introduse în cultură de cercetători.

Cercetătorii Stațiunii de cercetare legumicolă Buzău vor introduce în cultură în acest an mai multe plante din flora spontană a României, care se pretează cultivării în sistem ecologic și nu necesită tratamente fitosanitare, cum ar fi chimenul, iarba grasă, cicoarea sau susaiul.

„Aceste plante provin din flora spontană a țării noastre, sunt foarte valoroase alimentar și medicinal, iar pe deasupra nu necesită tratamente fitosanitare”, susține cercetătorul Costel Vânătoru, membru corespondent al Academiei de Științe Agricole și Silvice, conducătorului echipei de cercetare.

Potrivit sursei citate, chimenul românesc este o plantă provenită din cultura spontană, bianuală, cu proprietăți aromatice deosebite, condimentare și medicinale.

„La stațiunea de cercetare din Buzău s-au produs deja două linii de chimen, acestea au potențial mare de producție, calitativ sunt mult superior celor aduse din import, căci chimenul românesc este mult mai aromat și anul acesta se va oferi promoțional primele sămânță mai multor cultivatori din țară”, a declarat sursa citată.

El a spus că se află în cercetare alte plante din flora spontană, cum ar fi cicoarea, susaiul și iarba grasă sau porcească.

„Pregătim în vederea omologării un soi de iarbă grasă cu potențial de producție ridicat, cu lăstari suculenți, frunze cu foliole mari, mult mai gustoase comparativ cu varietățile din cultura spontană. Se pot obține recolte de peste 20 de tone de lăstari proaspeți la o singură recoltare, iar având în vedere că se pot face cinci-șase recoltări pe an, efectiv toată perioada anului, rezistă foarte bine în condiții extreme și la temperaturi scăzute, din primăvară și până la venirea înghețului, înțelegem succesul în bucătăria românilor”, a precizat Costel Vânătoru.

Academicianul consideră că „în cultura spontană a țării noastre sunt și alte plante care pot fi ameliorate de cercetători și care are ar trebui exploatate la maximum pentru că se pretează cultivării în sistem ecologic, iar, pe deasupra, sunt sănătoase și hrănitoare”.