22 ianuarie 2022 - 13:15

Modernizarea hergheliilor de stat

Modernizarea hergheliilor de stat și punerea în valoare a cailor de rasă se vor putea face din 2016 cu ajutorul fondurilor europene, dacă Direcția de Creștere, Exploatare și Ameliorare a Cabalinelor din cadrul Romsilva va obține personalitate juridică.

Romsilva alocă bani pentru modernizarea hergheliilor din subordine, respectiv pentru reparații depozite și grajduri, utilaje de adapare automate, etc. De asemenea, s-au retehnologizat fermele vegetale, s-au cumpărat tractoare performante și se asteaptă ca fondurile europene să fie folosite în primul rând pentru continuarea procesului de modernizare a fermelor și hergheliilor, iar ulterior pentru pregătirea cailor, astfel încât să existe personal suficient pentru antrenarea lor și participarea la concursuri.

Efectivul de cabaline din subunitățile Romsilva era, la 30 septembrie 2015, de 2.949 de capete, din care 1.424 cabaline categoria Herghelia Națională (patrimoniul public al statului), 1.525 cabaline patrimoniul privat al statului (categoriile tineret în creștere – 1.111 capete, sport și agrement – 105 capete, munca și serviciu 31 capete și cabaline pentru vânzare – 278 capete).

Structura organizatorica a acestei direcții, este formată din 13 herghelii de stat și patru depozite de armăsari, situate în 13 județe (Hergheliile Beclean pe Someș – județul Bistrița Năsăud, Jegalia și Dor Mărunt – județul Călărași, Rusețu și Cislau – județul Buzău, Lucina și Rădăuți – județul Suceava, Slatina – județul Olt, Izvin – județul Timiș, Tulucești – județul Galați, Sâmbăta de Jos – județul Brasoș, Mangalia – județul Constanța, Herghelia Balc este depopulată, fiind doar ferma vegetală în prezent, și depozitele de armăsari Arad – județul Arad, Dumbrava – județul Neamț, Râmnicelu – județul Brăila și Tg. Mureș – judetul Mureș). (www.gazetadeagricultura.info)