Ministerul Mediului zice că norul de cenuşă vulcanică nu poluează

Norul de cenuşă vulcanică produs de erupţia vulcanului Cumbre Vieja din Insulele Canare traversează în aceste zile teritoriul României, însă MInisterul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) anunță într-un comunicat transmis duminică pe Facebook că echipamentele de detecţie nu au înregistrat până în prezent creşteri ale poluării.

Anunțul contrazice astfel declarațiile mai multor specialiști, printre care și Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică din Iași, care apreciau că norul de cenușă vulcanică ar putea afecta nu doar calitatea aerului, ci și pe cea a solului, atragând atenția că efectele negative ale acestui fenomen ar putea fi de lungă durată,

În comunicatul Ministerului Mediului se arată că din datele primite de Administraţia Naţională de Meteorologie, furnizate de Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus EU, în cursul ultimelor zile, în sudul şi vestul Europei, concentraţiile de dioxid de sulf, pe întreaga coloană de aer (între sol şi altitudinea de 10.000 de metri), s-au menţinut la valori ridicate, iar evoluţia estimată pentru propagarea acestui nor indică apropierea sa de vestul României, într-o primă etapă – duminică, 26 septembrie, apoi extinderea sa – luni, 27 septembrie,

„Norul de cenuşă vulcanică este un amestec de vapori de apă, de gaz vulcanic şi de particule fine, solide, de magmă pulverizată, solidificată şi răcită”, arată Ministerul Mediului.

Cu toate acestea, reprezentanții MMAP ne asigură că până în prezent nu s-au înregistrat creșteri ale poluanților atmosferici, așa cum reiese din monitorizarea permanentă a calităţii aerului înconjurător realizată pe întreg teritoriul României de către Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului, aparţinând Ministerului Mediului şi gestionată de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.

- Publicitate -

„Datele privind concentraţiile orare provenite din monitorizarea poluanţilor precum SO2, pulberi în suspensie (fracţiile PM10 şi PM2.5), NOx şi CO fi consultate de către public pe http://www.calitateaer.ro. Până în prezent nu sunt puse în evidenţă creşteri ale poluanţilor atmosferici”, se menţionează în comunicatul Ministerului Mediului.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole