Miza “de suflet” pentru care Voiculescu ia Ministerul Agriculturii: 2600 hectare din cel mai roditor sol al ţării

Astăzi se judecă un nou termen din procesul în care două companii controlate de Dan Voiculescu încearcă să pună mâna pe 2.600 hectare de teren de la stat pe care le exploatează de mai bine de 10 ani. Voiculescu a fost sprijinit în trecut inclusiv de Academia Ro-mână care i-a concesionat suprafaţa la un preţ derizoriu.
Mai multe documente consultate de România Liberă arată că SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (GRIVCO) S.A.  se află acum în proces cu Agenţia Domeniilor Statului (ADS, subordonată Ministerului Agriculturii) pentru a pune mâna pe două loturi de teren, de 1.235 hectare (în Gostinu, Giurgiu), respectiv 1.424 hectare (în Băneasa, Giurgiu).

Următorul termen de judecată este azi, la Judecătoria Sectorului 1. În cazul în care preşedintele PC, Daniel Constantin, va ajunge ministru al Agriculturii, acesta este obligat, teoretic, să apere interesele statului, luptându-se în tribunal cu fondatorul PC, Dan Voiculescu. Mai mult, viitorul ministru Daniel Constantin are pe lângă subordonarea pe linie de partid faţă de fondatorul PC şi o datorie bănească către fermierul Voiculescu. Mai exact e vorba de 295.000 de euro, conform declaraţiei de avere a celui din urmă.

 

Firmele lui Dan Voiculescu au fost trimise în instanţă de către Ministerul Agriculturii, pentru „îmbogăţire fără justă cauză”, deoarece în sezonul agricol 2008-2009 a exploatat 2.499 hectare din terenul statului român „fără titlu valabil”.

O şefă de departament din Agenţia Domeniilor Statului, care a vrut să-şi păstreze anonimatul, a declarat pentru RL că, în realitate, Dan Voiculescu se află într-o situaţie mult mai delicată: „Voiculescu a pierdut cele 2.600 de hectare deoarece contractul cu el a fost reziliat, mi se pare, în decembrie 2011. Însă la ora actuală tot el exploatează terenul, dar fără titlu, fără contract. Aşa ştiu eu. Probabil că va pune mâna pe ele din nou. Preşedintele ADS-ului, Ilea, a încercat să scoată acum o lună la licitaţie cele 2.600 de hectare tot cu redevenţele scăzute, deşi exista o notă de control a ministrului Tabără legată de povestea respectivă. Însă le-a fost frică şi au renunţat la idee pe ultima sută”, susţine sursa RL.

În cazul în care Daniel Constantin devine ministru al Agriculturii, el va fi şeful preşedintelui Agenţiilor Domeniilor Statului, instituţia responsabilă de „încheierea” unui contract cu firmele familiei Voiculescu pentru cele 2.600 de hectare.

Glasul pământului

Iată istoricul ultimilor zece ani în care  patronul Antenelor a avut relaţii de afaceri cu statul în domeniul agriculturii:

2001 – Firmele lui Voiculescu încheie o asociere în participaţiune cu Institutul de Cercetare şi Inginerie Tehnologică pentru Irigaţii şi Drenaje (ICITID), o societate ce deţinea în administrare de la ADS un teren de aproximativ 2.600 hectare în Băneasa-Giurgiu, obligându-se să exploateze terenul, pentru 10 ani în condiţii extrem de favorabile.

2007-Academia Românăa preia de la ADS cele 2.600 de hectare. Scopul încredinţării în administrare a terenului, specificat şi în Protocolul de Predare-Preluare: „Aceste suprafeţe de teren agricol vor fi folosite de către Academia Româna pentru realizarea în continuare a tematicii de cercetare ştiinţifică de interes naţional pentru dezvoltare rurală durabilă, complexă a zonei”. După o lună, Academia Romană arendează tot terenul către Grivco, pe 20 de ani cu reînnoirea automată pe alţi 20 de ani, la expirarea contractului iniţial. Scopul: „Terenul arendat va fi folosit de către arendaş doar în scopul desfăşurării de activităţi de cercetare-dezvoltare agricolă şi producţie agricolă.” Arenda ce urma să fie plătită de GRIVCO către Academie a fost una scandalos de mică: 100 de kg de grâu la hectar pe an în primii şapte ani, urmând a creşte la 300 kilograme de grâu la hectar după această perioadă. În schimbul arendei mai scăzute în primii şapte ani, Academia urma să se aleagă cu proprietatea asupra utilajelor şi investiţiilor făcute de GRIVCO. În realitate, tractoarele ar fi fost inutile pentru Academia Română atât timp cât tot GRIVCO urma să lucreze pământul pentru următoarele trei decenii. La finalul contractului, reprezentanţii Academiei Române au îmbrăcat afacerea cu grâne cu masca cercetării ştiinţifice: „Metodele folosite de GRIVCO să respecte principiile de dezvoltare durabilă a agriculturii în cadrul exploatării solului”.

2008 – Ministerul Agriculturii constată că Academia Română, în loc să facă cercetare pe terenul dat în folosinţă de ADS, i l-a oferit lui Dan Voiculescu. Din această cauză, Academia Română pierde dreptul de folosinţă a celor 2.600 de hectare. Voiculescu continuă totuşi să exploateze terenurile.

Citește și

Comentariile sunt închise