Mit și realitate: ,,Produsele ecologice sunt sănătoase”

În Evul Mediu, exista o formă de „agricultură ecologică” care, fără să știe, provoca teroare și tragedii în rândul celor care consumau produsele respective. O ciupercă cunoscută sub numele de „cornul-secarei“ era responsabilă pentru un fenomen cunoscut sub numele de ergotism, ce provoca intoxicații severe și chiar moarte. 

Consumul acestei ciuperci, adesea amestecată cu făină, declanșa forme de intoxicație cangrenoasă sau convulsivă, fiind asemănată cu boli precum ciuma sau holeră.

Conform Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Plantelor, astăzi, problema micotoxinelor (ciuperci), substanțe toxice produse de mucegaiuri, reprezintă o amenințare majoră pentru sănătatea umană și a animalelor. Aceste toxine pot fi prezente în cereale, plante medicinale, leguminoase, fructe, condimente și alte produse agricole, dar și în produse de origine animală, precum lapte sau brânzeturi fermentate. Cele mai comune și cunoscute micotoxine includ aflatoxinele, trichotecenele, zearalenona, fumonisinele, ochratoxina și patulina.

Chiar și cu eforturile pentru implementarea bunelor practici agricole, aproximativ 25% din producția mondială de cereale se estimează că este contaminată cu micotoxine, subliniind importanța controlului și prevenirii acestor substanțe toxice în lanțurile alimentare moderne.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole