Mit și realitate: ,,Produsele ecologice sunt sănătoase”

ecologic

În Evul Mediu, exista o formă de „agricultură ecologică” care, fără să știe, provoca teroare și tragedii în rândul celor care consumau produsele respective. O ciupercă cunoscută sub numele de „cornul-secarei“ era responsabilă pentru un fenomen cunoscut sub numele de ergotism, ce provoca intoxicații severe și chiar moarte. 

Consumul acestei ciuperci, adesea amestecată cu făină, declanșa forme de intoxicație cangrenoasă sau convulsivă, fiind asemănată cu boli precum ciuma sau holeră.

Conform Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Plantelor, astăzi, problema micotoxinelor (ciuperci), substanțe toxice produse de mucegaiuri, reprezintă o amenințare majoră pentru sănătatea umană și a animalelor. Aceste toxine pot fi prezente în cereale, plante medicinale, leguminoase, fructe, condimente și alte produse agricole, dar și în produse de origine animală, precum lapte sau brânzeturi fermentate. Cele mai comune și cunoscute micotoxine includ aflatoxinele, trichotecenele, zearalenona, fumonisinele, ochratoxina și patulina.

Chiar și cu eforturile pentru implementarea bunelor practici agricole, aproximativ 25% din producția mondială de cereale se estimează că este contaminată cu micotoxine, subliniind importanța controlului și prevenirii acestor substanțe toxice în lanțurile alimentare moderne.

Picture of Liliana Postica
Liliana Postica

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

    Hide picture