Mit şi adevăr despre băutura numărul 1 a sezonului, berea. Care e "doza" zilnică sigură pentru femei si barbati

Limitați rația zilnică de bere la 660 ml - în cazul bărbaților și 330 ml în cazul femeilorBerea îngraşă la fel ca şi alimentaţia de tip fast-food, duce la apariţia burţii, dar conţine vitamine şi scade riscul apariţiei pietrelor la rinichi.

Un român consumă în medie anual între 60 şi 100 de litri de bere, conform unor statistici realizate la nivel european de publicaţiile The Economist şi The Business Insider.

 

Pentru că este băutura alcoolică cea mai populară de pe glob, iubitorii ei o susţin prin fel de fel de mituri. Pe de altă parte, adversarii berii au şi ei o serie de legende care o “demonizează”. Ce e adevărat, ce e fals explică medicii.

 

1 Berea uşoară (light) nu îngraşă.

Greşit. În 330 ml de bere light sunt între 100 şi 130 de calorii, în timp ce în berea normală – între 150 şi 200 de calorii. Alcoolul are aproape la fel de multe calorii pe gram (7) ca şi grăsimea (9).

“Se spunea că berea nu are grăsimi, dar alcoolul şi zaharul din bere au multe calorii care duc la îngrăşare”, ne-a explicat medicul nutriţionist Bogdan Guineea, de la Cabinetul MC2 din Bucureşti.

2 Conţine numai ingrediente sănătoase.

Parţial adevărat. Berea “conţine proteine, potasiu, fosfor, vitamina B12 şi seleniu. Este benefică din acest punct de vedere doar dacă este consumată moderat”, mai spune Guineea. Mai mult, berea reface pierderile de apă care se produc prin transpiraţie şi “grăbeşte recuperarea după exerciţiul fizic”, subliniază nutriţionistul Corina Zugravu.

3 Două beri sunt la fel de bogate în calorii ca şi o masă cu produse fastfood.

Adevărat. Două beri însumează 300-400 de calorii acelaşi număr ca şi în cazul unui dublu hamburger, un sandwich mare cu carne sau două felii (o jumătate) de pizza cu brânză.

4 Bărbaţii care o consumă în exces ajung să facă burtă.

Parţial adevărat. Apariţia burţii nu e motivată doar de la consumul de bere, ci şi de la excedentul de calorii. “Consumul excesiv duce şi la apariţia cirozei la ficat”, punctează Bogdan Guineea.

5 Scade riscul apariţiei pietrelor la rinichi.

Adevărat. Din cauza conţinutului de apă şi al efectului diuretic, berea este un produs alcoolic care duce la diminuarea acestui pericol.

6 Berea light şi colorată frumos are mai puţine calorii decât berea neagră.

Fals. Numărul de calorii dintr-un astfel de produs alcoolic este determinat de conţinutul de alcool şi nu de culoarea sa care este dată de nuanţa malţului folosit.

100 de calorii
sunt într-o sticlă de bere light, în timp ce într-una normală conţinutul caloric trece de 150

Câtă bere trebuie să consumi zilnic

O altă idee avansată de iubitorii berii este că ar conţine mai puţine calorii decât restul băuturilor alcoolice. Este o afirmaţie parţial adevărată pentru că o bere (330 ml) are peste 100 de calorii, un pahar de lichior de 50 ml are 100 de calorii – dar dacă i se adaugă suc sau cola sare de 150 de calorii.

În schimb, un pahar cu vin de 150 ml conţine la rândul său 120 de calorii. În aceste condiţii, este recomandat ca un bărbat să consume zilnic maximum două beri a 330 ml  fiecare, un pahar de vin de 150 ml sau un pahar de lichior de 50 ml.

Şi în cazul  femeilor limitele sunt aceleaşi, cu excepţia berii, unde se recomandă să se consume doar o singură bere de 330 ml pe zi.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult