6 decembrie 2021 - 17:14

Mistreții “ruşilor” au pestă porcină africană. Ai noștri, doar trichineloză

Autorităţile prahovene au anunțat că mistreții din acest județ au fost infestaţi cu trichineloză.

mistret

Laboratorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova a confirmat că în judeţ există un focar de trichineloză. Acesta a fost identificat pe fondul de vânătoare Malu Roșu -Tătaru, ce aparține Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Prahova.

Potrivit DSVSA Prahova, în acest an, până pe data de 16 octombrie, au fost înregistrate opt focare de trichineloză, dintre care cinci la animale sălbatice (patru mistreți), pe fonduri de vânătoare aparținând AJVPS Prahova și Direcției Silvice (un urs). Alte trei focare au fost înregistrate anul acesta și la porci domestici, în Slănic, Valea Călugărească și Bărcăneşti.

”Pentru ca să nu existe riscul îmbolnăvirii cu trichineloză, în urma consumului de carne de vânat sau de porc domestic sacrificat în gospodărie, DSVSA atrage atenția asupra riscurilor, impunându-se în oricare dintre cazuri examinare trichineloscopică înainte de consum. Cel mai mare risc este însă în cazul braconierilor, pentru că aceștia exclud din start verificarea cărnii provenite de la mistreții vânaţi ilegal, atât aceste persoane cât și familiile sau cunoştințele lor fiind sub amenințarea îmbolnăvirii de trichineloză”, anunţă publicația Ziarul de Prahova.