Mistreții fac ravagii în Maramureș

19

mistreti_porcUnii maramureșeni renunță la agricultură din pricina mistreților, aşa că în unele comune s-a cultivat doar 15-20% din terenuri.

De ani buni, maramureșenii din zonele afectate de atacurile mistreților se luptă în zadar să primească despăgubiri și nu găsesc nicăieri sprijin pentru a-și apăra culturile din calea animalelor flămânde. Oamenii au obosit şi încep să renunţe la cultivarea pământului, ajungând la concluzia că ies mult mai ieftin dacă iau cerealele sau legumele de la piaţă. În acest an, culturile agricole înfiinţate în primăvară au scăzut aproape la jumătate, comparativ cu sezonul trecut. Sunt localnici care au semănat cartofii sau porumbul de două ori, după ce mistreţii au mâncat seminţele puse peste zi. Doar cei mai perseverenți mai cultivă terenul, deoarece foarte mulți gospodari au abandonat grădinile şi mai seamănă doar suprafeţele împrejmuite de pe lângă casă, respectiv cam 15-20% din total.

Oamenii afirmă că de vină pentru stricăciunile pe care le produc mistreții în culturi sunt cei care administrează fondurile de vânătoare: nimeni nu-i ia la rost, nu plătesc la nimeni despăgubiri, iar să-i dea în judecată este prea costisitor. (Integral pe radiocluj.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise