Mistreții au compromis culturile de cartofi din Râșca (Cluj)

24

mistret1

Agricultorii din localitatea Râșca sunt disperați. Mistreții din zonă le-au distrus culturile de cartofi și nu au cui să se adreseze pentru a putea îndepărta animalele de pământurile lor.

După un an secetos, cum a fost 2012, în care producția de cartofi a fost foarte mică, în 2013 agricultorii vor avea din nou producții sărace dar, de această dată, din cauza dezastrului provocat de porcii mistreți care își fac veacul prin zonă.

Neluțu Lăpuște, reprezentantul Asociației Producătorilor de Cartofi din Râșca, povestește cum porcii au distrus culturile chiar de la început, dar autoritățile nu s-au sesizat: “Am un vecin care a semănat cartofi pe parcela lui, ca noi, ca toți. Imediat ce au apărut primii cartofi, când aceștia erau încă foarte mici, mistreții au intrat pe terenul omului și i-au scos pe toți. A fost un dezastru. După un timp, vecinul a arat tot pământul și a mai plantat o dată cartofi, dar și de a doua cultură nu a avut noroc, fiindcă animalele i-au distrus-o deja în proporție de 70%.  Și recolta mea va fi cu circa 50% mai mică decât ar fi putut fi…Într-un an avem de luptat cu mana, în altul cu seceta și acum cu mistreții. Uite așa va dispărea de pe piață brandul cu care ne-am făcut deja cunoscuți: cartoful de Râșca”.

Supărați, agricultorii s-au plâns autorităților dar degeaba. “La Primărie ni s-a spus că nu se poate face nimic și că, pentru a scăpa de amenințare, trebuie să ne împrejmuim cu garduri parcelele, ceea ce e imposibil. Eu, de exemplu, am 9 parcele cu cartofi, vecinul are 6 și nu putem pune gard peste tot”, zice Lăpuște.

Citește și

Cmentariile sunt închise