Mișcări agresive pe piața de grâu! Ce se întâmplă cu prețurile

Se anunță mișcări puternice pe piața internațională de grâu, ceea ce ar putea influența în mod drastic prețurile de vânzare.

India tocmai se pregătește să arunce pe piață 3,5-4 milioane de tone de grâu până în martie, din care 2 milioane de tone doar în următoarele două luni, în special în țările vecine Asia de Sud-Est și Asia de Vest scrie economictimes.indiatimes.com.

Pe de altă parte, Australia se așteaptă să recolteze o recoltă record de 29 de milioane de tone de grâu, iar piețele din Asia de Sud-Est și Orientul Mijlociu au început deja să-și acopere de acolo cerințele din ianuarie-martie 2021.

Pentru ca grâul indian să concureze eficient pe alte piețe de export mai mari, va fi necesar un stimulent de export de aproximativ 7 până la 8% la valorile FOB, a atras atenția purtătorul de cuvânt al ITC (Imperial Tobacco Company of India Limited), companie specializată, printre aletele, și în agribusiness și care sprijină milioane de fermieri indieni.

Comercianții și exportatorii de grâu au spus că în ultimele luni India a avut oportunități bune de a exporta din cauza recoltei mai puține din Ucraina și Rusia, creșterea cumpărăturilor de către China și prețurilor ferme ale porumbului pe piața globală.

- Publicitate -

Cu toate acestea, industria spune că prețurile internaționale încep să scadă odată cu sosirea de noi recolte de pe alte piețe.

Mai mult, pentru că guvernul indian s-a concentrat foarte mult pe disponibilitatea internă, în ultimii ani, exporturile de grâu din țară au fost între 0,2 și 0,7 milioane de tone, ba chiar anul trecut abia a atins 0,18 milioane de tone. Astfel, Stocurile actuale de grâu din țară sunt de peste 56 de milioane de tone, pe care guvernul indian va trebui să le descarce înainte de sosirea noii recolte în aprilie.

În aceste condiții, Prerana Desai, șeful departamentului de cercetare pentru servicii rurale și corporative la Edelweiss Financial Services Limited, a declarat că exportul va trebui să fie agresiv de aici încolo din cauza situației de exagerare pe piața indiană. „Avem 56 de milioane de tone de grâu, care includ 38 de milioane de tone de la guvern și restul de la piață”, a spus ea.

Așadar contextul internațional este tulbure în privința pieței de grâu. Pe de-o parte, la bursa de la Paris așteptau zilele trecute cotații în jurul a 300 de euro tona. Pe de altă parte, India se pregătește să arunce pe piață milioane de tone de grâu pentru a-și descărca stocurile acumulate anii trecuți, iar Australia anunță deja o recoltă record de 29 de milioane de tone. Rămâne de văzut în ce fel vor influența toate aceste mișcări evoluția prețurilor grâului pe piața internațională și cine va avea sau nu inspirație să profite de pe urma acesteia.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole