Mircea Dolha (deputat): Peste un milion de fermieri riscă să îşi piardă subvenţiile

10


om_tristDeputatul Mircea Dolha a afirmat într-un comunicat de presă că „mult întârziată, campania de depunere a cererii unice de plată pentru subvențiile agricole aferente anului 2015 este un dezastru. Peste un milion de fermieri riscă să își piardă drepturile din cauza incompetenței ce s-a instalat la Agenția pentru Plăți și Intervenție pentru Agricultură”.

În prezent, cu publicarea tardivă a formularelor de cerere unică pentru plățile directe, pe 6 aprilie, 90% dintre fermieri nu își pot înregistra cererile din cauză că o parte a sistemului online nu funcționează. Mai exact, după ce au anunțat că beneficiarii pot depune cererea numai după completarea online a datelor, oamenii nu pot să își declare efectivele de animale deținute, după cum afirmă deputatul.

Astfel, doar marii fermieri — cei care au ferma împărțită pe mai multe societăți și care gestionează separat partea de vegetal și cea de zootehnie, pot să ceară subvenție. Iar numărul acestor beneficiari este infim, motiv pentru care procentul celor care au depus cererea de plată până acum nu cred că depășește 10%.

Cu puțin peste două săptămâni rămase până la termenul limită de 15 mai — conform actelor normative în vigoare, situația de la APIA riscă să se transforme într-o catastrofă națională după ce luni, 27 aprilie, iresponsabilii MADR le-au promis fermierilor că până joi schimbă modalitatea de depunere a cererilor de plată.

„Fără subvențiile de la Uniunea Europeană, fermierii români nu vor putea să își acopere cheltuielile într-un an agricol cu probleme așa cum se anunță 2015, iar fără producții agricole bune, soarta Produsului Intern Brut, a economiei naționale, este pierdută!”, spune Mircea Dolha, în documentul citat.

Citește și

Cmentariile sunt închise