MINUNILE SFINTEI CUVIOASE PARASCHEVA


Sfânta Cuvioasă Parascheva este sărbătorită pe 14 octombrie. Popular, Sfanta Parascheva este numită “Vinerea Mare de Toamnăiar onomasticul grec “paraskevi” semnifică “a cincea zi a saptamanii, vineri”.

“Vinerea Mare de Toamnă” se cinstește în miez de toamnă, când se desfrunzesc arborii și bruma se așterne pe câmpii. Această sărbătoare anunța “imbatranirea timpului” și încheierea ciclului calendaristic.

În traditia populară, “Sfanta Vineri” stăpânea lumea femeilor si domeniile specidice acestora. În această zi nu se muncea la câmp, era interzis spălatul rufelor, cusutul, torsul și țesutul.

Ziua Sfintei Parascheva este de asemenea o zi în care se pomenesc cei trecuți în „neființă”. Cu aceasta ocazie se dau de pomană pâine din grâul nou și must.

Credințele și legendele populare o întruchipează pe Sfânta Parascheva sub chipul unei bătrâne care veghează pentru sănătatea oamenilor și fertilitatea pământului. Aceasta apare sub chipul bătrânei deoarece, ca personificare a zilei, ea este cea mai batrană dintre surorile ei. Sfanta Cuvioasa Parascheva ajută toți crestinii prin mijlocirea relației dintre divinitate și om. Aceasta pocroteste și izbaveste de boli, de spaimă și de pagube, risipeste furtunile, aduce mână roditoare și belsug. Ca ocrotitoare a apelor, chipul ei aparea adesea langă râuri sau fântâni, iar apa respectivă devenea tămăduitoare. Din acest motiv exista obiceiul in unele locuri sa se aseze icoana Sfintei Parascheva lângă fântâni și izvoare.

Anumite rugaciuni închinate ei, erau scrise pe mici pergamente și purtate la gât, ca aparatoare de boli. În cazul durerilor de cap, acestea se legau la frunte.

Sarbatoarea inchinata Sfintei Parascheva concentra numeroase practici de pronosticare meteorologică. Țăranii cunosteau cum va fi iarna, în functie de modul în care dormeau oile în ziua praznuirii ei: daca dormeau unite, era semn ca iarna va fi grea, iar daca dormeau rasletite, era chipul unei ierni blande.

Printre cele mai cunoscute mijlociri ale Sfintei Cuvioase Parascheva se numără: sprijirea bătrânilor, miluirea săracilor, vindecarea tuturor creștinilor care o caută. De asemenea ascultă rugăciunile preoţilor cucernici, se roagă Maicii Domnului pentru fecioare, povăţuieşte văduvele, ajută pe străini, mângâie pe cei prigoniţi și vindecă bolile trupeşti.