19 octombrie 2021 - 12:42

Ministrul Muncii: 20% din producție va proveni din agricultura ecologică, în 6 ani

Producătorii locali din județul Sibiu au fost vizitați, în cursul zilei de vineri, de Ministrul Muncii, Raluca Turcan, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, dar și de președintele Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Cîmpean. Raluca Turcan a declarat că își dorește încurajarea şi promovarea agriculturii ecologice, prin creşterea coeficientului de la 2,43%, în prezent, la 20% pană în 2027.

„Scopul întâlnirii a fost acela de a identifica linii viabile de finanţare pentru antreprenorii de la sat. Am discutat, de asemenea, despre problemele care au afectat mediul rural în perioada pandemiei şi despre măsurile active care au fost aplicate în acest sens”, transmite ministrul Muncii.

Pe lângă agricultura ecologică, este nevoie de consolidarea performanţelor creșterea competitivității producătorilor pe termen lung, în opinia oficialului. Acest lucru poate fi realizat prin dezvoltarea pieţelor locale, încurajând colaborarea între producători și actorii locali (consilii locale, şcoli, agenţi economici), promovarea produselor locale românești, asigurarea schimbului de generaţii în agricultură prin scheme de subvenţie europeană şi angajarea tinerilor în agricultură. La fel de importante, în opinia ministrului, sunt restructurarea învăţământului profesional, cooperare între instituţii, cercetare, inovare şi agricultură inteligentă prin parteneriate şi susţinerea de investiţii, consolidarea proprietăţii prin implementarea Codului rural şi o mai bună direcţionare a sprijinului către toate zonele defavorizate.

„Vrem să încurajăm şi să promovăm agricultura ecologică prin creşterea coeficientului de la 2,43% actual, la 20% pană în 2027 şi să stimulăm competitivitatea prin proiecte publice care să sprijine parteneriate durabile şi de succes între instituţii”, conchide Turcan.