Ministrul Mediului vrea investitii in energii regenerabile si conservarea biodiversitarii

27

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a participat marţi, 15 mai 2012, alături de premierul, Victor Ponta, la evenimentul de lansare a Raportului Planeta Vie (Living Planet Report) realizat de organizaţia World Wild Found (WWF). Alături de cei doi oficiali ai Guvernului la această întâlnire au participat Bogdan Olteanu, în calitate de viceguvernator al BNR şi totdată ambasador al WWF România, precum şi Csibi Magor, directorul de program în România al WWF.
Lucrarea este o analiză ştiinţifică care prezintă starea de sănătate a planetei şi impactul activităţilor umane asupra ecosistemelor.

Raportul va fi lansat în toate cele 100 de ţări unde WWF este prezent, iar la nivel mondial lansarea va avea loc în spaţiu, prin intermediul unui mesaj transmis de André Kuipers, astronaut la Agenţia Spaţială Europeană şi ambasador WWF.
Prim-ministrul Victor Ponta a subliniat importanţa colaborării dintre instituţii şi societatea civilă în ceea ce priveşte problemele de mediu. “În primul rând trebuie să gândim împreună pentru un viitor mai verde. Pentru aceasta aveţi în fruntea Guvernului şi la conducerea Ministerului Mediului şi Pădurilor doi oameni care chiar cred în lucrurile pe care WWF le promovează şi care doresc să crească nivelul calităţii vieţii şi a mediului înconjurător. Tot ceea ce ţine de mediu va fi ţinut departe de sfera politicului deoarece în acest domeniu interesul trebuie să fie cel naţional”, a declarat Victor Ponta.
Rovana Plumb şi-a exprimat intenţia de demara investiţii în ceea ce înseamnă un nou concept de economie ecologizată şi a declarat: “Viziunea noastră este de a investi în domenii precum energii regenerabile şi conservarea biodiversităţii. În următoarele şase luni vom iniţia câteva acţiuni cheie în aceste domenii astfel încât din punct de vedere al conceptului de dezvoltare durabilă, până în anul 2020, aceste investiţii să dea rezultatele scontate. Totodată, în viziunea pentru mediu lansată anul trecut am stabilit clar direcţiile de acţiune strategică. Astfel, dorim să realizăm o permanentă legătură între acţiunile de la nivel naţional cu ceea ce se întâmplă la nivel internaţional”.
În ceea ce priveşte problematica pădurilor şi situaţia noului Cod Silvic, ministrul Mediului şi Pădurilor a precizat: „Am demarat procedurile de identificare a surselor financiare pentru un amplu program de împădurire la nivel naţional deoarece vreau ca România să ajungă la nivelul Europei în ceea ce priveşte ponderea suprafeţelor împădurite.  În UE ponderea suprafeţei împădurite este de 36%, iar în România aceasta este de 27%. Totodată, în maxim 3 săptămâni, vor fi stabilite principiile pentru Codul Silvic, astfel încât să fie respectate reglementările UE. Noul Cod Silvic va răspunde necesităţilor cetăţeanului şi a realităţilor din teren”.
Ministrul Mediului şi Pădurilor a subliniat că “dezvoltarea durabilă şi respectarea principiilor şi strategiilor Uniunii Europene sunt două aspecte primordiale. La nivelul UE anul trecut a fost adoptată o nouă strategie privind biodiversitatea şi urmează ca strategia la nivel naţional din acest domeniu să fie corelată cu aceasta”, a adăugat Rovana Plumb.
Legat de implementarea conceptului de dezvoltare durabilă prin utilizarea energiilor regenerabile, Rovana Plumb a declarat că: “utilizarea potenţialului hidroenergetic al cursurilor de apă de pe teritoriul României este o metodă benefică pentru un mediu sănătos dar utilizarea acestora se va face doar prin respectarea normelor europene. Cunosc situaţia microhidrocentralelor de pe râul Argeş unde anumite lucrări s-au făcut în albia râurilor şi vă asigur că astfel de practici sunt împotriva principiilor europene şi nu vor mai fi permise”.  
Csibi Magor, directorul de program în România al WWF, a precizat la rândul său că trebuie să existe o cooperare eficientă între toţi actorii implicaţi în protecţia mediului şi a asigurat că: “Toţi experţii WWF vor sta la dispoziţia autorităţilor deoarece trebuie să stabilim o viziune coerentă în ceea ce priveşte dezvoltarea economică pe baza exploatării resurselor naturale şi trebuie totodată să găsim soluţii pentru a creşte nivelul calităţii vieţii şi al mediului înconjurător”

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult