8 decembrie 2021 - 14:40

Ministrul Mediului: Urșii agresivi, tranchilizați sau împușcați în 24 de ore

Atacurile urșilor asupra oamenilor, animalelor domestice și gospodăriilor s-au înmulțit în ultima vreme. Potrivit ministrului Mediului, Tanczos Barna, numărul alertelor raportate la 112 cu privire la atacurile urşilor a ajuns să fie, în iunie, de 30-40 pe zi, iar problema ia amploare. În acest sens, ministrul Mediului pregătește un cadru legal pentru intervenții urgente.

”Am avut o şedinţă cu primarii, reprezentanţii asociaţiilor de vânătoare şi asociaţiilor fermierilor din judeţul Harghita despre ordonanţa care ar permite intervenţia imediată în situaţiile de urgenţă cauzate de urşi. În cadrul întâlnirii am prezentat celor prezenţi cele mai importante puncte din proiectul de ordonanţă la care lucrăm, conform căruia în funcţie de gravitatea situaţiei, urşii agresivi care atacă pe teritoriul localităţilor să poată fi tranchilizaţi şi relocaţi sau împuşcaţi de o echipă formată de jandarmi şi vânători, în 24 ore după ce se semnalează prezenţa ursului. Am oferi primăriilor posibilitatea de a semna un contract cu asociaţiile de vânătoare în vederea rezolvării atacurilor urşilor prin intervenţie imediată. De asemenea în zonele de tampon ale localităţilor am oferi posibilitatea de prevenire prin alungarea, tranchilizarea şi relocare sau împuşcarea urşilor agresivi”, a subliniat Tanczos Barna pe pagina sa de Facebook.

Potrivit oficialului, pe baza datelor din luna iunie, sunt înregistrate chiar și 30-40 de alerte pe zi la 112 din cauza atacurilor urșilor. Problema a luat amploare, iar ministerul trebuie să elaboreze cadrul legal pentru intervenții imediate, a mai afirmat oficialul.

Ministrul Mediului a avut o întâlnire de lucru și cu reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale pentru protecţia mediului, cu activitate relevantă în conservarea şi managementul speciilor protejate, în special a ursului brun, şi susţine că aceştia au înţeles situaţia în care se află România şi urgenţa cu care trebuie acţionat.

Cu toate acestea, însă, activistul Gabriel Păun, consilier onorific al premierului Florin Cîțu este în total dezacord cu șeful de la Mediu și îi cere acestuia demisia. Președintele ONG-ului Agent Green a lansat chiar și o petiție în acest sens.

”Am impresia că ministrul Mediului s-a transformat rapid în ministrul vânătorilor, le reprezintă interesele, minimizează faptul că ursul este o specie strict protejată și că are nevoie de ajutor din partea ministerului și nu să aștepte mură în gură din partea organizațiilor. (…) Am inițiat o petiție pentru demiterea ministrului Mediului, este un ministru iresponsabil, care nu reprezintă deloc interesele instituției, este împotriva naturii și nu cu natura”, a precizat Gabriel Păun într-o declarație acordată pentru RFI România.