MINISTRUL MEDIULUI A PROMIS MĂSURI PENTRU GESTIONAREA PROBLEMELOR LEGATE DE URȘI

79

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamas Sandor, a declarat, pentru AGERPRES, că ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a aprobat recoltarea a 175 de urşi în acest an şi a promis că se va trece la o strategie pe termen lung de gestionare a acestor animale sălbatice, în urma numeroaselor demersuri făcute de autorităţile locale din judeţele Covasna, Harghita, Mureş şi Braşov, care au culminat, miercuri, cu un miting, în Capitală.

Tamas Sandor a declarat că la această manifestaţie, desfăşurată în faţa Ministerului Mediului, la care a fost şi el prezent, au participat aproape 500 de persoane din cele patru judeţe – primari, fermieri şi reprezentanţi ai composesoratelor, care au cerut derogare pentru capturarea urşilor periculoşi, respectiv a celor care fac pagube materiale şi pun în pericol vieţile oamenilor.

În România există cea mai mare populaţie de urşi bruni, specie protejată la nivelul Uniunii Europene, iar aproape jumătate dintre aceste exemplare trăiesc în judeţele din centrul ţării.

Autorităţilor locale susţin că numai în judeţul Covasna trăiesc circa 1300 de urşi, un număr dublu faţă de cel optim, iar în perioada 2016-2017, şase oameni au fost atacaţi de urşi şi s-au înregistrat, oficial, aproape 200 sute de cazuri de pagube materiale provocate de aceste animale, un număr de cel puţin trei-patru ori mai mic decât cele petrecute în realitate.

Participanţii la manifestaţia organizată miercuri, la Bucureşti, au purtat pancarte pe care scria, printre altele, ‘Braşov – sub asediul urşilor’, ‘Echilibru între ocrotirea animalelor şi siguranţa oamenilor’, ‘Peste 200 de pagube făcute de urşi’ şi ‘Covasna- 700 de urşi în statistici, 1300 în păduri’. De asemenea, au afişat imagini cu animale domestice ucise şi alte pagube făcute de urşi.

‘La noi, dacă veniţi, vă arăt şi acum vrei 4-5 urşi. La marginea satului, în spatele brutăriei de la Bodoc, e o ursoaică cu doi-trei pui (…) Sunt peste tot, e plin. Imediat nu mai au curaj oamenii să iasă la fân pentu că sunt urşii acolo’, a declarat pentru AGERPRES, primarul comunei Bodoc, Fodor Istvan. El a amintit că, luna trecută, o ursoaică, stabilită pe teritoriul unei unităţi militare dezafectate din localitatea Bodoc, a fost văzută într-un copac aflat pe marginea drumului, iar un urs, care a ajuns în gara CFR din localitate, a fost călcat de tren.

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat, miercuri, că va emite un ordin de ministru privind cota de intervenţie pe carnivorele mari, pentru 175 de urşi.

‘Astăzi se va emite un ordin de ministru care va fi şi trimis spre avizare Academiei Române, ordin de ministru privind cota de intervenţie pe carnivorele mari, intervenţiile şi cotele care vor fi date. Aceste cote au la bază studiul făcut în baza Directivei Europene pentru carnivore mari şi în acelaşi timp are la bază decizia grupului de lucru dat prin ordin de ministru în 2016, decizie care stabilea cota de intervenţie pe carnivorele mari ? care pentru 2017, pentru urşi, este de 350. Ţinând cont că suntem la jumătatea anului, ar reveni cam 175″, a spus Graţiela Gavrilescu, la sediul ministerului.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult