18 ianuarie 2022 - 00:03

Ministrul Ghinea: Agricultura în PNRR – 300 milioane EURO. Proiectul pentru irigații nu a existat

Bugetul din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) dedicat sectorului agricol este de 300 milioane euro, mult diminuat față de cele 6,5 miliarde euro promise de oficiali în urmă cu câteva luni.

Potrivit ministrului investițiilor, Cristian Ghinea, nu a existat niciodată o posibilitate reală de includere a proiectului pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigații prin PNRR, deoarece a existat o diferență de viziune din partea Comisiei Europene. Într-o intervenție pentru Digi24, ministrul Ghinea a subliniat că singurele investiții care se vor face pentru agricultură prin PNRR sunt pentru protecția terenurilor agricole împotriva inundațiilor și ”diverse amenajări agricole”.

”Proiectul cu irigațiile nu a existat niciodată ca atare; acolo a fost o diferență de viziune care s-a menținut. Comisia Europeană crede că doar refacerea sistemelor actuale presupune consum de apă pe care începem să nu o mai avem. Deci, întâi, trebuie să punem la punct un sistem național de management al apei. Avem acest cadastru al apelor în PNRR. În ceea ce privește agricultura, sunt 300 milioane de euro pentru alt gen de intervenții, pentru protecție a terenurilor agricole împotriva inundațiilor și diverse amenajări agricole, dar nu inundații”, a precizat ministrul Ghinea.