Ministrul Agriculturii: Tranzitul prin Turcia cu carcasă de ovine va fi reluat de la 1 mai

SONY DSC

Tranzitul prin Turcia cu carcasă de ovine va fi reluat de la 1 mai, însă discuţiile vor continua cu oficialii turci pentru deblocarea tranzitului şi pe celelalte componente de produse, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.”Deblocarea tranzitului de carcase de ovine care să nu conţină materiale cu risc de scrapie a devenit o certitudine, dar vom continua discuţiile astfel încât şi celelalte componente de produse să fie deblocate la tranzit”, a spus Constantin.

Acesta a precizat că în perioada imediat următoare se vor constitui grupuri de lucruri comune între autorităţile române şi cele din Turcia, iar din luna septembrie, după publicarea judeţelor în care scrapia nu este activă, să poate fi reluate şi exporturile pe această piaţă.

Potrivit sursei citate, România va semnaîn perioada imediat următoare un acord de cooperare cu Turcia pentru deblocarea tuturor problemelor dintre cele două ţări pe acest sector, acesta având loc în momentul vizitei efectuate de premierul român în Turcia.

O delegaţie a României condusă de Daniel Constantin se află marţi într-o vizită oficială în Turcia pentru a continua negocierile cu partea turcă în ceea ce priveşte restricţiile privind importul şi tranzitul animalelor vii din specia ovină şi bovină în şi prin acestă ţară.

Alături de şeful MADR se află şi secretarul de stat în MADR, Achim Irimescu, care în pregătirea acestei vizite, împreună cu o delegaţie a Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), s-a deplasat în data de 16 aprilie 2013 la Ankara, unde a participat la o reuniune de lucru pe aceeaşi temă cu o delegaţie a Ministerului Alimentaţiei, Agriculturii şi Creşterii Animalelor din Turcia, condusă de Kutbettin Arzu, ministru adjunct.

Problemele României legate de exportul de ovine şi bovine vii, dar şi de carne, au început la finele anului 2011, când Turcia a blocat importurile din România, dar şi tranzitul prin ţara lor a cărnii de oaie românească. Ciobanii români se plâng că nu pot exporta oi şi carne de oaie în Turcia din cauza unei boli aproape inexistente în România, respectiv din cauza scrapiei (Encefalopatie Spongiformă Transmisibilă – EST).

Turcia este primul partener economic al României din afara Uniunii Europene şi din cadrul Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră, al cincilea partener în cadrul schimburilor comerciale totale ale României, respectiv a patra piaţă pentru exportul României. ( Sursa: AGERPRES)

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult