Oros, mesaj pentru marii fermieri: ”Iau subventii uriase! Trebuie sa participe la acest efort comun”

S-a emis ordinul pentru constituirea comitetelor care vor constata pagubele produse de secetă, iar fermierii afectați vor fi despăgubiți. Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, într-o conferință de presă.

„Vreau să subliniez că, de 10 ani, fermierii nu au mai fost despăgubiţi pentru pagubele produse de secetă. Deşi exista un ordin şi există Ordinul 459 din 2019, care se referă la seceta hidrologică, şi există Hotărârea de Guvern 557/2016 conform căreia trebuia să apară un regulament privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene meteorologice şi extreme, având ca efect seceta pedologică, acest ordin nu a fost emis. De aceea, astăzi, împreună cu colegii de la Ministerul de Interne, am emis acest ordin, în aşa fel încât echipele care se vor constitui la nivel judeţean, cât şi la nivel local, comitetele judeţene, respectiv locale, pentru situaţi de urgenţă să aibă o bază legală ca să constate pagubele produse datorită secetei”, a afirmat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Șeful MADR a menţionat că în multe judeţe aceste echipe au început să constate pagubele chiar dacă acest ultim ordin nu era încă emis, pentru că le-a dat dispoziţie în acest sens încă de la începutul crizei, la solicitarea fermierilor.

„În momentul în care vom finaliza aceste constatări privind pagubele produse de secetă, vom evalua care este valoarea acestor pagube şi toţi fermierii care sunt afectaţi vor fi despăgubiţi. Sigur că acolo unde există posibilitatea de irigaţii noi am făcut apel încă de la începutul anului către organizaţiile de udători să semneze contract cu ANIF-ul, în aşa fel încât apa să ajungă la fermierii respectivi. Sunt semnate până acum 766 de contracte pe o suprafaţă irigabilă de 830.000 de hectare. Suprafaţa irigabilă care este acum la dipoziţia fermierilor este undeva la 1.061.000. Deci, ar mai fi aproape 200.000 de hectare pentru care nu avem cereri pentru furnizarea de apă”, a susţinut Oros.

Şeful de la Agricultură a precizat că instituţia monitorizează încă din toamnă tot ceea ce se întâmplă cu suprafeţele care au fost însămânţate.

„În toamna anului trecut au însămânţate peste 2,9 milioane de hectare cu grâu, cu secară, cu triticale, orz, orzoaică şi rapiţă. Din păcate, peste criza coronavirus în toată această perioadă s-a instalat şi o secetă puternică, o secetă extremă. Unii dintre specialişti şi dintre fermieri spun că nu au mai întâlnit, mai ales în Moldova şi în Dobrogea, o asemenea secetă”, a arătat ministrul.

Potrivit acestuia, datele pe care le are de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) nu sunt deloc încurajatoare, chiar dacă în ultimele ore – şi probabil în următoarele zile – vor mai fi ploi, pentru că s-au înregistrat precipitaţii în medie de 5l/mp în toată ţara şi, izolat, mai ales în zonele de nord-vest, 10-15 l/mp. De asemenea, în săptămâna 20 – 27 aprilie, în special tot în jumătatea vestică, s-ar putea înregistra precipitaţii cu valori cuprinse între 10 şi 20 l/mp, care ar ameliora rezerva de apă de la suprafaţa solului.

În ceea ce priveşte Moldova şi Dobrogea, aici deficitul în sol este semnificativ şi de lungă durată şi a condus la o secetă extremă, compromiţând culturile de toamnă acolo unde nu a existat posibilitatea de a se iriga.

Ministrul a mai vorbit și despre măsura prin care s-a decis suspendarea exporturilor de cereale. Potrivit oficialului, aceasta poate fi modificată în funcţie de evoluţia lucrurilor, dar oricând pot fi luate alte decizii, de relaxare sau de suspendare a exporturilor altor produse de bază.

„Măsurile pe care le-am luat le putem modifica în funcţie de ceea de se întâmplă, în funcţie de evoluţia lucrurilor. Măsurile vor fi graduale. Oricând putem lua şi alte decizii, de relaxare sau, dimpotrivă, de suspendarea exporturilor altor produse de bază, dacă vom considera că este necesar, pentru că fiecare guvern în această perioadă îşi face calculele, fiecare guvern încearcă să se asigure că cetăţenii ţării sale au tot ceea ce le trebuie. Nu ştim exact cât va dura această criză şi, de aceea, noi trebuie să ne asigurăm că sunt suficiente alimente de bază pe toată perioada crizei”, a spus Adrian Oros.

El a precizat că decizia de suspendare a exporturilor de cereale nu a fost una uşoară, pentru că sunt în vigoare tratate bilaterale şi contracte încheiate.

„Cu siguranţă că această decizie a provocat deranj pentru unii traderi, chiar şi pentru unii dintre marii fermieri, dar economia României trece, la fel ca şi cea a Europei, prin momente grele şi la un moment dat trebuie luate decizii. Am monitorizat încă de la începutul crizei stocurile. Principala noastră misiune aici este să asigurăm securitatea alimentară a cetăţenilor. Noi trebuie să avem certitudinea că românii au şi vor avea pe masă pâine şi toate produsele de bază la preţuri corecte. Am spus încă de la început că prin această situaţie dificilă trebuie să trecem cu toţii: şi producătorii şi procesatorii şi comercianţii şi consumatorii. Nimeni nu trebuie să profite prin declaraţii sau gesturi iresponsabile de această perioadă grea. Fac apel la toţi cei care în ultima perioadă au câştigat bani frumoşi din agricultură, pentru că au terenuri concesionate la redevenţe nu foarte mari, beneficiază de subvenţii uriaşe şi acum trebuie să participe la acest efort comun împreună cu toţi cetăţenii, cu Guvernul României, la traversarea acestei perioade grele„, a adăugat şeful de la Agricultură.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole