Ministrul Agriculturii nu e impresionat de jaful din Insula Mare a Brăilei

24

Daniel Constantin continuă să considere normal nivelul redevenţei pe care o încasea ză din contractul de concesiune a Insulei Mari a Brăilei, după cum a reieşit dintr-o replică oferită de acesta Evenimentului zilei

Evenimentul zilei a prezentat în exclusivitate, zilele trecute, „tunul” de 15,8 de milioane de euro pe care Constantin Duluţe, patronul Agricost, firma care a concesionat terenul din Insula Mare a Brăilei, l-a dat statului. 

Chiar şi după semnarea contractului, în august 2012, achită o redevenţă minimă care adânceşte pierderile pentru stat.

Zilele trecute, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, a oferit Evenimentului Zilei o replică, prin care nu a făcut însă decât să confirme datele prezentate de ziar. Cu toate acestea el a declarat: „Dacă aţi citit în Evenimentul zilei aţi fost oarecum dezinformaţi”. Ulterior, acesta a vorbit însă despre faptul că Agricost, firma care a concesionat în 2012 Insula Mare a Brăilei, a evitat timp de mai mulţi ani semnarea contractului de concesiune pentru a păgubi statul. Or, acelaşi lucru fusese susţinut şi de reporterul EVZ.

Mai grav este însă faptul că ministrul consideră redevenţa pe care o percepe acum statul firmei Agricost ca fiind perfect normală, deşi acesta este mult sub preţul pieţei. Iată ce a spus Daniel Constantin în cadrul unei emisiuni televizate: „Redevenţe de 600 -700 de kilograme la hectar sunt normale”. Firma Agricost achită o redevenţă de 607 kilograme. Pe piaţă, redevenţa medie practicată este de 1.000 kilograme pentru un hectar.

Insula Mare a Brăilei este unul dintre cele mai bune terenuri din ţară, iar productivitatea unui hectar poate ajunge şi la 7.000 – 8.000 de kilograme.

Există sau nu căi de reziliere

Ambiguu este şi de ce contactul păgubos pentru stat rămâne în vigoare. „Dacă există concesiune pe 49 de ani cu redevenţă, nu prea putem, nu ne permite legislaţia să o modificăm”, a declarat Constantin. Ulterior, acesta a spus însă că există prevederi care i-ar putea permite rezilierea unor contracte. „Să vedem cine şi-a respectat clauzele şi cele (contractele – n.r.) care nu corespund vor fi reziliate”, a spus ministrul, retractând practic ce declarase cu doar câteva minute în urmă.

În ce constă contractul păgubos

Acum câteva zile Evenimentul Zilei atrăgea atenţia că noul contract de concesiune a celor peste 56.000 de hectare de teren agricol din Insula Mare a Brăilei, care a fost încheiat în august 2012, conţine clauze prin care statul român este păgubit cu zeci de milioane de euro.

Cea mai defavorabilă clauză contractuală se referă la redevenţa pe care firma care a primit terenul urmează s-o plătească. Aceasta este cu 40% mai mică decât cea de pe piaţa liberă. 15,8 milioane de euro n-au mai fost încasaţi la bugetul statului, pentru că parafarea contractului de concesiune s-a amânat cu doi ani.

La toate acestea se adaugă modul suspect în care firma care a primit acum terenul în concesiune a intrat, pe 7 ianuarie 2004, în posesia activelor societăţii care administrează Insula. Şi acum nouă ani, şi în prezent, conducerea ADS a administrat în defavoarea statului unul dintre cele mai bune terenuri agricole din ţară

„Redevenţe de 600 – 700 kilograme la hectar sunt normale.”
DANIEL CONSTANTIN, ministrul Agriculturii

Sursa: http://www.evz.ro/detalii/stiri/ministrul-agriculturii-nu-e-impresionat-de-jaful-din-insula-mare-a-brailei-1021799.html

Citește și

Cmentariile sunt închise