Ministrul Agriculturii nu crede în scumpirea alimentelor

Constantin: Dacă acest lucru se va întâmpla, atunci consumul va încetini, iar comercianţii nu vor dori să rămână cu marfa pe rafturi

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, vineri, la Constanţa, că nu crede că preţurile la alimente vor creşte în perioada următoare pentru că, dacă acest lucru se va întâmpla, atunci consumul va încetini, iar comercianţii nu vor dori “să rămână cu marfa pe rafturi”. “Mă tot întrebaţi de o lună de zile dacă vom avea scumpiri şi v-am spus de fiecare dată, scumpirile sunt generate de piaţă, de cerere şi de ofertă.

Sigur, dacă vă uitaţi la preţurile de pe piaţa internaţională, de pe piaţa internă, poate s-ar justifica scumpirile, dar eu nu cred în scumpiri pentru că şi cei care vând pe piaţa românească se uită la puterea de cumpărare, o scumpire ar face ca tot ce înseamnă consum în momentul de faţă să încetinească. În momentul de faţă oamenii nu-şi permit scumpiri şi atunci probabil că cei care comercializează se gândesc în primul rând dacă vor să vândă marfa respectivă sau vor să rămână cu ea pe rafturi”, a declarat ministrul Agriculturii.

Măsuri de prevenire

El a mai spus că Ministerul Agriculturii încearcă să ia toate măsurile pentru a preveni aceste scumpiri, prin ajutorarea, prin diverse metode, a fermierilor.  “Încercăm să luăm toate măsurile care ţin de minister, care ţin de stat, pentru a preveni aceste scumpiri, pentru a preveni pierderile pe care le înregistrează fermierii, dar şi scumpirile de care vorbiţi dumneavoastră. Sunt acele măsuri pe care le-am anunţat, printre care stimularea sistemului de irigaţii, acum este târziu, avem nevoie de irigaţii în luna iulie, am venit cu un preţ la energie la începutul lunii iulie mai mic, în felul acesta mulţi fermieri au fost stimulaţi şi mulţi s-au orientat către sistemul de irigaţii. Ceea ce putem face în continuare, după ce se va termina perioada de recoltat, este să evaluăm pierderile pe care le au fermierii şi să venim cu acele despăgubiri de care am vorbit”, a mai spus Daniel Constantin.

TVA de 9% pentru alimente va deveni realitate în 2013

El a anunţat că săptămâna aceasta va fi adoptată o Hotărâre de Guvern care să reglementeze modalitatea de acordare a acestor despăgubiri. Totodată, Daniel Constantin a precizat că TVA de nouă la sută pentru alimente “este un angajament politic”, care va deveni realitate de la 1 ianuarie 2013. “Fondul Monetar Internaţional are o întrebare logică şi e normal să fie aşa, nu impune politicile care să le ia Guvernul României, dar are o întrebare: de unde acoperiţi eventualele pierderi? Aşa cum am calculele în momentul de faţă, cred că putem vorbi de venituri suplimentare prin combaterea evaziunii fiscale. Calculele pe care le avem arată numai în zona de panificaţie venituri suplimentare de 20-30 la sută, dacă am avea un TVA redus pe tot lanţul de producţie, mă refer şi la cereale, la cereale sigur că avem acum taxarea inversă, dar şi la morărit şi la panificaţie”, a afirmat ministrul Agriculturii.

Evaziunea fiscală în panificaţie este de 60%

El a declarat că în prezent evaziunea fiscală în domeniul panificaţiei este de 60%, aceasta crescând atunci când TVA a fost majorată de la 19 la 24%. “La panificaţie eu discut cu organizaţia interprofesională, discut cu preşedintele Rompan şi cifrele arată că la panificaţie evaziunea fiscală e de 60 la sută. Evaziunea a crescut, fiind în jur de 20-30 la sută atunci când aveam un TVA de 19 la sută, imediat ce Guvernul Boc a mărit TVA la 24 la sută, evaziunea a crescut la peste 60 la sută. De aceea, avem credinţa că odată ce va scădea TVA, nu vor mai fi încurajaţi să adopte astfel de măsuri”, a explicat ministrul Agriculturii. Ministrul Agriculturii s-a aflat, vineri, în judeţul Constanţa, unde a vizitat o staţie de irigaţii în localitatea Ghindăreşti şi un teren pe care există plantaţii forestiere în satul Viişoara. De asemenea, Daniel Constantin a survolat cu un elicopter mai multe zone din judeţul Constanţa pentru a vedea câte au fost afectate de secetă, iar la finalul vizitei a avut o întâlnire cu fermieri din judeţ.