Ministrul Agriculturii: Normele metodologice la legea vânzării terenurilor agricole vor apărea în câteva zile

13

araturiTranzacțiile cu terenuri agricole sunt blocate în momentul de față întrucât nu au apărut normele de aplicare a Legii 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan, însă ministrul Agriculturii promite că aceste reglementări vor apărea în câteva zile.

“Normele metodologice pe legea vânzărilor terenurilor agricole vor apărea în câteva zile. Au fost agreate de toate ministerele și este o chestiune de zile, după care trebuie publicate în Monitorul Oficial”, a declarat, joi, vicepremierul Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prezent la conferința organizată de LAPAR.

Legea 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan și de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăților comerciale ce dețin în administrare terenuri proprietate publică și privată a statului cu destinație agricolă nu se aplică din lipsa normelor de aplicare. De asemenea, Agenția Domeniilor Statului (ADS), cea care va regla piața funciară din partea statului, trebuie să treacă în subordinea premierului.

Din păcate, o mare parte a agricultorilor români se plâng că Legea 17 este “o lege antinațională pentru majoritatea românilor” și cer îmbunătățiri pentru a evita înstrăinarea terenurilor.

“Pământul este principalul mijloc de producție, este un bun național ce nu trebuie înstrăinat. Sunt deja vândute străinilor peste un milion de hectare, iar alte două milioane sunt arendate de aceeași categorie. Prin dreptul de preempțiune stabilit prin legea recent adoptată, considerată de majoritatea românilor antinațională, și suprafețele arendate vor intra curând în proprietatea actualilor arendași”, a declarat joi președintele LAPAR, Laurențiu Baciu, la Conferința Națională a Agricultorilor.

Procedurile introduse în lege asigură respectarea dreptul de preempțiune la achiziția acestor terenuri pentru coproprietari, arendași, proprietari vecini și stat.

România a liberalizat piața funciară la 1 ianuarie 2014, conform obligațiilor incluse în Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, ceea ce permite persoanelor fizice din UE să cumpere terenuri agricole în țară, demers care a modificat regimul existent până la finele lui 2013, când doar persoanele juridice aveau dreptul să cumpere terenuri.

În prezent, în România, prețul unui hectar de teren agricol este și de 13 ori mai mic față de alte state europene, în condițiile în care un hectar se vinde cu 3.700 de euro, iar în Germania sau Danemarca poate ajunge la 11.000 de euro, respectiv 22.000 de euro. În Olanda, pământul agricol este extrem de valoros pentru că un hectar poate ajunge și la 48.000 de euro.

Cele mai mari suprafețe de terenuri, în România, sunt deținute de italieni, cu o pondere de 24,29%, urmați de germani cu 15,48% și de cei din țările arabe cu 9,98%. Totodată, Ungaria deținea 8,17% din cele peste 700.000 de hectare de teren agricol cumpărat în România, Spania (6,22%), Austria (6,13%), Danemarca (4,52%), Grecia și Olanda câte 2,4% și Turcia 0,78%. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise