Ministrul Agriculturii inista pe necesitatea asocierii micilor fermieri

10

Ideea cooperativelor agricole de pe vremea dictatorului comunist Nicolae Ceausescu nu era una rea, putand fi aplicata si acum, in sistemul privat, sustine ministrul Agriculturii, Stelian Fuia.
“Dupa 20 de ani de faramitare a patrimoniului agricol, trebuie sa vedem ca Ceausescu n-a fost tampit cu asocierea in cooperativa si ca fara asociere irosim potential agricol. Fara asocierea fermierilor nu putem spera la performanta in agricultura”, a declarat Fuia, citat de Ziare.com
El a precizat ca Romania are 1.048.000 de exploatatii subventionate, din care 978.000 sunt parcele mai mici de 10 hectare fiecare.


“Asta este risipa prin faramitare. Am discutat un proiect pilot cu sprijin nemtesc de asociere a micilor fermieri in cooperative, pe care sa-l implementam din acest an in 2-3 judete si unde colegii nemti, care la randul lor au o mare experienta pe asociere, s-au oferit sa ne ajute cu know-how”, a aratat ministrul.
Proiectul presupune un plan de promovare a asocierii. Avantajele sunt, potrivit lui Fuia, reducerea costurilor de productie, cresterea sanselor pentru contractarea unui credit bancar si pentru a obtine finantare nerambursabila din fonduri europene, cresterea competivitatii prin acces mai usor la tehnologie si imbunatatirea comunicarii intre fermieri. – www.promptmedia.ro

Citește și

Cmentariile sunt închise