Ministrul Agriculturii: Încercăm să deschidem anumite măsuri din noul PNDR în prima jumătate din 2014

10

danielconstantinfff

Unele măsuri din noul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020 ar putea fi deschise în avans, chiar de la începutul anului viitor, a declarat, joi, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

“Avem un calendar foarte bine stabilit. Până în ianuarie 2014, să transmitem forma finală către Comisie, după aceea să o negociem și, undeva la jumătatea lui 2014, să avem lucrurile stabilite, să deschidem măsurile pentru a depune dumneavoastră proiecte în a doua parte a anului. Până atunci—și aceasta este noutatea pe care voiam să o anunțăm—dacă regulamentul de tranziție ne va permite, pe măsurile care, practic, vor cunoaște o prelungire și prin regulamentele europene încercăm, pe răspunderea statului membru, chiar în prima parte a anului 2014, să deschidem anumite măsuri și în special mă refer la măsurile de investiții, cunoscute ca măsurile 121, 123. Mă refer la investiții în exploatațiile agricole și modernizare”, a declarat Daniel Constantin.

Acesta a explicat că noul PNDR va avea mai puține măsuri, respectiv 14 față de 24 câte erau în actualul program, și a subliniat că speră ca până la finalul lunii octombrie să prezinte primele direcții majore finanțate prin PNDR.

Investițiile în ferme și în industria alimentară românească, dar și sprijinirea tinerilor, reprezintă priorități în noul Program Național de Dezvoltare Rurală 2014—2020, care va fi compus din 14 măsuri, cu zece mai puține decât actualul program, a anunțat, pe 19 septembrie, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale Achim Irimescu.

Potrivit sursei citate, noul PNDR va susține, în primul rând, măsurile destinate tinerilor, iar în cel de-al doilea, măsurile de investiții în ferme și în industria alimentară, acestea fiind urmate de cele destinate investițiilor în infrastructura rurală.

În privința calendarului de adoptare a programului, Irimescu a precizat că, până la sfârșitul lunii octombrie, va exista un prim proiect ce va fi discutat cu potențialii beneficiari.

“Venim până la sfârșitul lunii octombrie cu un prim proiect ca să ne consultăm public cu potențialii beneficiari ai programului, respectiv cu fermieri, consultanți, instituții, iar pe 1 ianuarie 2014 să ne ducem la Comisie cu un program destul de bine pus la punct pentru începerea negocierilor”, a adăugat oficialul MADR.

Compania de consultanță GBI Consulting, împreună cu opt institute și universități din România, vor realiza Programul Național de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2014—2020, pe un contract de 3,5 milioane de euro, fără TVA, finanțat în totalitate din fonduri europene.

România a atras până în iulie 2013 aproximativ cinci miliarde de euro din fondurile europene pentru dezvoltare rurală, ceea ce reprezintă un grad de absorbție de aproximativ 58% din suma totală alocată prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007—2013, potrivit datelor furnizate de Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP).PNDR este instrumentul prin care se acordă fonduri europene nerambursabile pentru investițiile private și publice care vor asigura dezvoltarea satelor din România. Alocarea totală prin PNDR din fonduri europene a fost de 8,12 miliarde de euro pentru perioada 2007—2013, însă pentru viitoarea programare 2014—2020, României i-a fost redusă alocarea financiară cu un miliard de euro, până la circa 7,1 miliarde de euro.

De la demararea PNDR în anul 2008, APDRP a gestionat 141.625 de cereri de finanțare, în valoare de peste 17,95 de miliarde de euro. Până la această dată, au fost selectate pentru a primi finanțare nerambursabilă 87.307 proiecte, cu o valoare de peste 6,13 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un grad de angajare de 83,48% a fondurilor publice disponibile (finanțarea Uniunii Europene și cofinanțarea Guvernului României). ( Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise