Vești excelente pentru crescătorii de porci și păsări! Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat în exclusivitate la AGRO TV planurile Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pentru stabilirea unor noi programe de ajutor de stat sau de minimis pentru aceste sectoare. Măsurile vin pentru a sprijini producția de carne de pasăre și de porc, care suferă în ultimii ani.
”În funcție de discuțiile pe care le vom avea miercuri (cu toți miniștri Agriculturii din țările Uniunii Europene – n.r.) și în funcție de deciziile pe care le ia Comisia Europeană, vom încerca să schițăm, împreună cu cei din mediul asociativ cu care am început deja consultările, și alte programe de ajutor de stat sau de minimis, pentru că se pare că de această dată Comisia va fi mai permisivă și bugetul ne va permite. Acolo unde simțim că lucrurile stau mai rău, încercăm să venim cu ajutoare concrete anul acesta”, a subliniat ministrul Agriculturii.
Întrebat asupra căror sectoare se vor îndrepta aceste noi ajutoare, Adrian Oros a pus în prim plan sectoarele suin și avicol: ”În primul rând trebuie să relansăm producția de carne de porc și de carne de pasăre. La carnea de porc stăm, din păcate, cel mai rău. Știm cu toții că din 2017 până în 2019, din cauza evoluției destul de drastice a pestei porcine africane la noi în țară, producția internă a scăzut foarte mult. Noi producem, la momentul actual, cam 30% din necesar, restul de 70% venind din import. De aceea am vrea aceste programe, care au fost lansate sub forma unor legi la finele anului 2018, dar normele de aplicare au apărut mai târziu, pe urmă a fost o problemă cu înregistrarea cererilor, cu finanțarea. În aceste domenii am vrea în primul rând să lansăm niște programe, în paralel cu tot ceea ce înseamnă eradicarea pestei porcine africane”, a mai precizat ministrul.
Acesta a mai anunțat și că încearcă să obțină o derogare de la Comisia Europeană pentru fermele în care nu există pestă porcină africană, dar care se află în zonele de restricție, astfel încât acestea să poată să valorifice carnea în mod normal.
”O să vă spun ceva ce voi susține miercuri în fața omologilor mei din celelalte țări europene. Legat de acest aspect, vrem să cerem o derogare privind directiva 60/2002, în așa fel încât în fermele în care nu există PPA, dar aceste ferme se găsesc în zona de restricție, vrem să obținem o derogare ca, sub un control foarte strict, carnea din acele ferme să poată fi prelucrată normal. Sigur, acest lucru îl vor decide cei de la Comisia Europeană, dar eu cred că în această perioadă de criză, în acele ferme în care avem certitudinea că nu există PPA, trebuie să putem valorifica acea carne de porc”, a mai transmis Adrian Oros.