Ministrul Agriculturii a inuagurat prima zonă de legume exclusiv româneşti din lanţul Kaufland

57

piatalegumeRetailerul Kaufland a inaugurat, miercuri seară, la magazinul din zona Barbu Văcărescu, primul sector de vânzare a legumelor din producţie exclusiv românească din lanţul său, în prezenţa ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, şi a preşedintelui Federaţiei Agrostar, Ştefan Nicolae.

Legumele sunt aduse din zona Izbiceni – Vişina, unde producătorii s-au reunit într-o cooperativă de producţie şi vând legumele sub brandul ‘Ţara Mea’.

Ministrul Constantin a fost abordat de cumpărătorii prezenţi la stand, care l-au întrebat dacă ştie despre sutele de tone de cartofi infestaţi care au intrat în România şi despre ce măsuri a luat Ministerul Agriculturii.

‘Deja am pornit analiza situaţiei. Staţi să vedem dacă lucrurile se confirmă. Staţi să vedem dacă aveau sau nu aveau avize. Dacă se confirmă, vom vedea şi pe ce cale au intrat. Dacă cei care i-au adus n-au respectat legislaţia, există amenzi. Întâi să facem analiza şi apoi o să vă dăm răspunsuri, aşa cum am spus şi astăzi (miercuri – n.r.) la Guvern’, a arătat Constantin.

Acesta s-a interesat de procentul de produse româneşti vândute în reţeaua Kaufland, însă n-a primit niciun răspuns din partea reprezentanţilor lanţului de retail.

Ministrul a reamintit că în 2013, când a fost începută campania de vânzare a produselor româneşti în lanţurile de mari magazine, proporţia era de 40 – 45%.

‘Acestea lipseau în special pe zona de legume. Mă interesează dacă acest procent a crescut’, a spus ministrul.

Preşedintele Agrostar a explicat că în sezonul de vară procentul este undeva la 60 – 65%, dar iarna producătorii se confruntă cu problema depozitării.

‘Dacă noi vom reuşi să înfiinţăm mai multe cooperative şi vom avea condiţii bune de a negocia cu hipermarketul, de a păstra condiţiile de standardizare, probabil vom ajunge la un procent bun. Problema noastră nu este vara. Problema noastră este pe perioada de iarnă. Odată cu deschiderea PNDR o să vă invităm şi la deschiderea primului depozit al cooperativelor, care să închidă circuitul’, a subliniat Ştefan Nicolae.

Nicolae i-a cerut ministrului Constantin să reducă TVA şi la legume, aşa cum a făcut-o la pâine, pentru că astfel ar putea creşte şi vânzările şi producţia de legume româneşti.

‘Este necesară scăderea nenorocitului ăsta de TVA de 24%. Coborârea lui măcar la nivelul din Uniunea Europeană, prin măsuri fiscale adecvate pentru producători, ar face să renască cel mai important sector din România, agricultura. Decât analizele astea seci pe care ni le pune Fondul Monetar pe masă, hai să facem analizele astea aşa cum arată realitatea din ţară’, a subliniat preşedintele Agrostar.

Potrivit primarului din Izbiceni, producătorii din comună pot obţine în jur de 50.000 de tone de legume pe an. Dintr-un areal de 20.000 de teren agricol unde se află cooperativele, se cultivă legume pe 3.000 – 4.000 de hectare.

În standul de legume erau expuse roşii Izmini, la preţul de 4,49 lei kilogramul, tomate Tiger pentru diabetici, la 12,99 lei kilogramul, tomate Sacher, la 8,99 lei kilogramul, varză roşie, la preţul de 2,79 lei kilogramul, varză albă cu 0,89 lei, fasole galbenă păstăi la preţul de 5,49 lei, dovlecei la 1,11 lei pe kilogram, ardei capia la 4,99 lei, castraveţi, la 1,79 lei şi vinete la 3,49 lei. ( Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise