Ministrul Agriculturii a anunţat suplimentarea fondurilor pentru Măsurile 125 şi 322

Daniel ConstantinMinistrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a participat miercuri, 20 mai 2015, alături de premierul Victor Ponta, la o întâlnire de lucru cu peste 130 de primari de comune, care s-a desfășurat la Palatul Victoria, Sala Transilvania.

Cu această ocazie, ministrul Agriculturii a anunțat suplimentarea fondurilor europene nerambursabile pentru Măsura 125 „Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii” şi Măsura 322 „Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale” din PNDR 2007-2013.

Întregul demers poate fi susținut ca urmare a disponibilizării unor sume aferente proiectelor contractate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, disponibilizări care au avut loc în ultima perioadă ca urmare a lipsei capacității beneficiarilor privați de a-și cofinanța proiectele selectate. Totodată, această decizie a avut în vedere maximizarea absorbției Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 – 2013 și volumul mare de solicitări de fonduri venite din partea beneficiarilor pentru cele două Măsuri ca urmare a nevoilor de dezvoltare ale spaţiului rural românesc.

Până la această dată, cererea de fonduri europene nerambursabile pentru Măsura 125 a depășit suma alocată acestei măsuri de finanțare (526,1 milioane de euro) de aproximativ 3,5 ori. În cazul măsurii de renovare și dezvoltare a satelor (Măsura 322), cererea de fonduri europene nerambursabile a fost și mai mare, suma alocată prin PNDR acestei Măsuri până în anul 2013, respectiv 1,61 de miliarde de euro, fiind depășită de peste 4 ori.

Ca urmare a deciziei de suplimentare a fondurilor alocate pentru cele două măsuri din PNDR 2007-2013, aproximativ 144 de proiecte aflate în așteptare vor primi peste 167 de milioane de euro pentru a moderniza drumuri comunale, alimentari cu apă, dar și infrastructura agricolă și silvică.

 

Citește și

Comentariile sunt închise