Ministru nou, PNS nou, scheme de finanțare și reguli noi pentru agricultură

Investiţiile şi schemele de investiţii din noul Plan Naţional Strategic (PNS) vor fi orientate către performanţa şi viabilitatea economică a investiţiei, nu către o competiţie de hârtii, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu, în cadrul unei dezbateri online despre industria berii, organizată de Asociaţia Berarii României.

„Vin cu o altfel de abordare pentru viitorul PNS, în sensul în care investiţiile şi schemele de investiţii vor fi direcţionate către performanţa şi viabilitatea economică a investiţiei, nu către o competiţie de hârtii, cu punctaje total aleatorii stabilite de stat. Dacă avem direcţii prioritare stabilite, atunci trebuie să îndreptăm investiţiile către atingerea acelor indicatori. Viabilitatea economică în orice investiţie trebuie să primeze mai departe de atingerea unor indicatori mai mult necorelaţi cu nevoia din piaţă şi de aceea în mod sigur vor exista scheme de finanţare şi pentru industria berii în Planul Naţional Strategic viitor, pentru că plecăm de la potenţial şi viabilitatea unei astfel de investiţii”, a spus ministrul Chesnoiu.

El a mai precizat că, zilele acestea, în minister se lucrează intens la elaborarea PNS, care vizează investiţiile din Pilonul II al Politicii Agricole Comune (PAC), iar viziunea sa este ca în România să nu se mai facă strategii care să răspundă „nevoilor de ieri”, relatează AGEPRES.

„Chiar în această dimineaţă am avut o discuţie cu colegii mei din Autoritatea de Management trasându-le viziunea mea despre ceea ce trebuie ce se întâmple în agricultura României în viitor. Noi nu trebuie să mai facem planuri strategice şi strategii în România care să răspundă nevoilor de ieri, trebuie să facem strategii care să răspundă nevoilor viitoare, astfel încât provocările şi riscurile ori vulnerabilităţile ce pot apărea în viitor să aibă măsuri concrete de intervenţie şi de corecţie. Ori în PNS, elaborarea lui va porni de la deficitul de balanţă comercială şi de la nevoia în industriile conexe agriculturii care să integreze materia primă rezultată ca urmare a muncii fermierilor. Lucrul acesta este extrem de important şi cred că industria berii este una dintre industriile care pot performa şi pot aduce agricultura României spre nivelul de performanţă pe care ni-l dorim cu toţi”, a explicat ministrul Agriculturii.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole