2 decembrie 2021 - 21:06

Ministerul Mediului vrea să-i protejeze pe cei ameninţaţi de animale sălbatice

Cristina Palmer, ministrul Mediului, și Dragoș Tudorache, ministrul Afacerilor Interne, s-au întâlnit marți pentru a pune bazele unui proiect serios.

urgenta

Societatea civilă a reacționat deosebit de dur după ce Ministerul Mediului a lansat în spațiul public ideea că va ajunge să emită un Ordin prin care să fie permisă vânătoarea de urși, lupi și râși. În urma refuzului venit de la Academia Română și a presiunii exercitate de organizațiile care luptă pentru salvarea animalelor sălbatice, Cristina Palmer, ministerului Mediului din țara noastră, a oprit orice procedură. Mai mult decât atât, a avut o întâlnire cu Dragoş Tudorache, omologul său de la ministerul Afacerilor Interne.

„Am vorbit deja cu domnul ministru Dragoș Tudorache și, în următoarele zile, echipele tehnice vor lucra la detalierea acestui nou serviciu. Practic, SUAS va fi conceput ca un serviciu de intervenție rapidă pentru toate cazurile în care omul sau bunurile acestuia sunt amenințate de urs, lup sau alte carnivore mari. Echipele de intervenţie vor fi formate din angajați ai Ministerului de Interne, cu susținerea personalului din aparatul de mediu. SUAS va fi singura entitate care va beneficia de derogări de la Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și, astfel, sper că vom elimina suspiciunea că sub paravanul derogărilor se practică vânătoarea cu scop de agrement sau cu valoare economică. Serviciul va putea fi apelat de oricine se află sub amenințarea uneia dintre specii sau ale cărui bunuri riscă să fie distruse de aceasta. Vom folosi dispeceratul 112 pentru a activa echipele de intervenție, iar acestea vor interveni cu tranchilizante, arma urmând să fie ultima opțiune atunci când echipele de intervenție sau populația amenintată sunt în pericol extrem. De altfel, conform procedurii, personalul Ministerului de Interne va face o fişă de evaluare a riscului și, în funcție de aceasta, se va decide și nivelul de intervenție”, a spus Pască Palmer.

Potrivit Agerpres, la Ministerul Mediului va fi constituit un Comitet de urgenţă care să funcționeze 24 de ore din 24 și care să poată să dea aceste derogări atunci când este cazul să fie eliminat animalul, în funcție de informația care vine de la MAI și de la serviciul de urgentă 112. Acest comitet de derogare urmează să funcționeze în cadrul Direcției de biodiversitate de la Ministerul Mediului.