Ministerul Agriculturii: Plata subvențiilor în agricultură se realizează într-un ritm accelerat

ministerul_agriculturiiPlata subvențiilor în agricultură se realizează într-un ritm accelerat, în condițiile în care din noiembrie 2015 și până în prezent au fost efectuate plăți de peste 1,22 miliarde de euro iar întârzierile la plată sunt cauzate exclusiv de fosta conducere, precizează Ministerul Agriculturii într-un comunicat.
În plus, reprezentanți MADR subliniază și faptul că fostul ministru al Agriculturii (Daniel Constantin — n.r.) a luat decizia greșită de a aplica, în 2015 și 2016, un număr mult prea mare de scheme de plăți în cadrul noii Politici agricole comune, respectiv 81 față de 21 de scheme în anul 2014.
‘Urmare adoptării astăzi (miercuri — n.r.), în plenul Camerei Deputaților, a moțiunii simple inițiate de PSD și ALDE, facem următoarele precizări:
În ce privește acuzația privind neacordarea la timp a subvențiilor de către APIA, precizăm că subvențiile se plătesc într-un ritm accelerat — peste 1,22 miliarde euro din noiembrie până în prezent — deși întârzierile se datorează 100% fostei conduceri. Prezentăm mai jos întârzierile pe care le-a găsit actuala conducere a Ministerului și care au impietat asupra efectuării la timp a plății subvențiilor: adoptarea extrem de tardivă a legislației necesare efectuării plăților; Ordinul 619 (pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate și a modului de implementare a schemelor de plăți în agricultură în perioada 2015 — 2020 — n.r.) a fost adoptat de abia la 6 aprilie 2015, iar depunerea cererilor de plată a început numai la jumătatea lui aprilie; contractarea modulului de plăți trebuia realizată cu 1 an înaintea demarării plăților în avans, dar s-a făcut de abia la sfârșitul lunii iulie 2015 (abia în 30 iulie 2015 a fost adoptată HG nr. 596/22.07.2015); decizia finală privind aplicarea schemelor noii Politici agricole comune a fost transmisă Comisiei Europene de abia în octombrie 2015, deci era imposibilă realizarea modulului de plăți până la 16 octombrie — data la care ar fi trebuit sa înceapă plățile în avans!; neasigurarea la timp de fosta conducere a Ministerului a fondurilor necesare modulului de plăți ca urmare a întârzierii în aprobarea actului normativ; eliminarea cooperativelor și asociațiilor de la accesul fondurilor pentru pășuni’, precizează Ministerul Agriculturii.
Comunicatul vorbește și despre eșecul în absorbția fondurilor de dezvoltare rurală, în condițiile în care în 2015 a fost dezangajat un miliard de euro și au fost efectuate corecții financiare de peste 800 de milioane de euro pentru cele două agenții de plăți. (Sursa: AGERPRES)

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole