Nou motiv de disensiuni între fermieri și Ministerul Agriculturii! Deși în această perioadă sunt deschise mai multe sesiuni de depunere a cererilor de finanțare pentru fonduri europene, fermierii sunt nemulțumiți de mai multe decizii luate de Autoritatea de Management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (AM-PNDR) în privința acestor linii de finanțare.
În primul rând, ținând cont de creșterile din ultima vreme ale prețurilor la inputuri, materiale de construcție și energie, agricultorii consideră că sumele alocate pentru tinerii fermieri și micii fermieri ar fi trebuit suplimentate, astfel încât banii alocați să fie suficienți pentru investițiile de care au nevoie fermierii.
Amintim că valoarea sprijinului pentru tinerii fermieri este de 40.000 euro, respectiv 50.000 euro, în funcție de dimensiunea exploatației, cu o suplimentare de 20.000 euro pentru fermierii care fac procesare sau agricultură ecologică, în condițiile în care regulamentele europene dădeau voie statelor membre să ofere un sprijin de până la 100.000 euro/fermă.
”Văzând ce se întâmplă în acest moment pe piața inputurilor, creșterile de preț la energie și așa mai departe, cred că 40.000 euro sau 50.000 euro pe submăsura 6.1 sunt sume insuficiente. Acea suplimentare cu 20.000 euro cred că trebuia să fie fără alte condiții, deci fermierii trebuiau să primească 60.000 euro sau 70.000 euro. Din păcate, se pare că Autoritatea de Management și AFIR-ul au făcut tot ce au vrut dânșii. Noi, fermierii, suntem destul de supărați, pentru că trebuia să accesăm aceste fonduri de la 1 ianuarie 2021”, a precizat consultantul Ion Păunel în emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizată de Ovidiu Ghinea.
Mai mult, fermierii sunt dezamăgiți și de bugetul prea mic alocat pentru submăsura 6.1. Aceștia au făcut solicitări către Ministerul Agriculturii pentru ca bugetul să fie suplimentat, însă acestea au rămas fără răspuns. Astfel, s-a ajuns în situația în care valoarea cererilor depuse pe submăsura 6.1 este de două ori mai mare decât bugetul disponibil.
”Sunt puțin încâlcite aceste măsuri de tranziție, care dimpotrivă, trebuiau să fie mult mai facile, mai ales că avem o perioadă de implementare până în 2023. Nu știu dacă România va reuși, cred că e pentru prima dată când nu vom reuși să absorbim în integralitate acești bani. Depuneri vor fi, numai că aceste proiecte s-ar putea să nu ajungă la o finalitate”, a mai precizat Ion Păunel.