20 octombrie 2021 - 01:37

Ministerul Agriculturii vrea să introducă certificarea pentru „lapte de fân”

Eticheta „lapte de fân” s-ar putea regăsi în curând pe rafturile magazinelor din România. Ministerul Agriculturii intenționează să introducă această certificare de calitate care funcționează deja în patru state europene.

Diferența dintre producția de lapte de vacă obișnuit și cea de lapte de fân, tradițional constă în modul în care animalele sunt hrănite. În cazul producției convenționale de lapte, vacile pot fi hrănite cu furaje fermentate (de exemplu, furaje de porumb) și iarbă de pe pajiști, în timp ce furajele fermentate nu sunt folosite în producția de lapte pe bază de iarbă. 

Ministerul Agriculturii își propune ca laptele provenit de la animalele hrănite în acest mod tradițional să fie certificat ca “lapte de fân”, iar toate produsele rezultate să poarte o etichetă specială.

Specialiștii spun că laptele obținut de la animale hrănite doar cu iarbă și fân este mai sănătos și mai gustos decât cel convențional. Specialiștii în nutriție spun că laptele de fân are un conținut aproape dublu de acizi grași omega III în comparație cu laptele standard. În compoziția sa se regăsesc cantități semnificative de “terpene” – compuși organici care luptă împotriva bolilor de cancer. Gustul este și el mai pregnant și mai plăcut.

În ceea ce privește laptele convențional, cercetătorii austrieci au descoperit că nutrețurile însilozate, fermentate, sunt cele care modifică semnificativ aroma. 

Oficialii guvernamentali spun că aproximativ 300.000 de fermieri din țara noastră ar putea obține eticheta “lapte de fân”, în condițiile în care o treime din suprafața agricolă a României este reprezentată de pășuni și fânețe. Ministerul Agriculturii propune ca TVA-ul aplicat produselor din acest lapte de calitate superioară să fie de numai 5%. În plus, oamenii vor putea accesa fonduri pentru promovare.

“Avem măsuri care aduc finanțare pentru costurile care sunt generate de certificare. Avem până la 150.000 de euro buget de promovare a acestui sistem de calitate. Avem până la 250.000 de euro buget pentru crearea lanțurilor scurte alimentare în jurul schemelor de calitate, inclusiv a laptelui de fân”, a declarat George Cățean, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, conform stirileprotv.ro.

În Austria, Germania, Italia și Slovenia există deja la raft produse cu eticheta “lapte de fân”. Prețul este considerabil mai mare: costă cu 50% mai mult, pentru că sunt produse de calitate, spun producătorii.